Plantarea bulbilor de lalele

Nici nu-mi inchipui cum ar arata gradina mea fara lalele. Nu mai mai satur sa le privesc, ating si sa le miros. De aceea la fiecare final de toamna cumpar diferite soiuri de bulbi de lalele (diversitatea lor este extrem de mare) si ii plantez in gradina pentru a ma bucura de flori la primavara. Cea mai mare importanta trebuie acordata bulbilor de lalele.

Acestia trebuie studiati pe toate partile sa nu prezinte boli , mucegai sau sa fie moi in anumite parti caci pot imbolnavi atat bulbii pe care ii plantati cat si pe cei vechi. Se aleg doar bulbii sanatosi si restul se arunca. Apoi se trece la alegerea locului de plantare, dar cred ca majoritatea stiu cu exactitate unde si le-ar dori. Bulbii se pot planta in mod liniar sau in grupuri de 6, 8 ,10 bucati. Totul depinde de suprafata gradinii si de aspectul pe care il doriti. Mie imi plac in mod liniar , pe marginea trotuarelor , in diverse culori si forme. Lalelele se planteaza la sfarsitul lunii noiembrie sau inceputul lunii decembrie cand temperaturile au coborat sub 15 grade celsius. Exista persoane care pastreaza in frigider bulbii pentru a fi perfect adaptati in momentul in care ii planteaza.

Se pregateste solul , se curata de buruieni se sapa, se afaneaza , se adauga compost si eventul ceva fertilizator. Alegeti doar locuri insorite si evitati zonele in care se colecteaza multa apa , deoarece in timpul inghetului pot afecta bulbii de lalele. Puteti lucra atat cu scule speciale cat si simplu cu sapa. Se formeaza gauri in pamant adinci de vreo 10 centimetri si se aseza bulbii cu varful ascutit in sus. Daca este deja putin inmugurit nu este nici o problema. Adancimea bulbilor trebuie sa fie de 6-8 cm iar distanta intre ei de vreo 10 cm. Daca aveti probleme cu soarecii , adancimea bulbilor trebuie sa fie de 8-10 cm. Se acopera bulbii usor cu pamant si in incercati sa dati suprafetei un aspect dret. Dupa plantare se uda bine solul doar o data, iar urmatoarea udare va fi doar in momentul in care apar frunzele. Pe timpul iernii asigurati-va ca zonele respective sunt acoperite de zapada, pentru ca bulbii sa nu inghete. Eu arunc zapada stransa din curte in zonele unde sunt plantati bulbii de lalele, zambile si ale flori.

 
 
 Lalelele arata deosebit plantate alaturi de Cei trei frati patati si cu Floare de Nu ma Uita. Dupa inflorire si dupa ce frunzele s-au uscat se taie tulpina florii penru a evita dezvoltarea de seminte si incurajarea de dezvoltare a bulbilor . Dupa o luna bulbii se scot din pamant, se curata de pamant si se duc intr-un loc racoros unde se pastreaza pana la toamna. Toamna, se desprind usor bulbi mici de cei mari si se pot planta si acestia. Nu vor produce flori in primul an dar cu siguranta vor produce in urmatorul. Lalelele se pot plnta nu mai in gradina ci si in ghivece. Alegeti ghivece din ceramica sau lut si evitati pe cat posibil pe cele din plastic pentru ca nu ofera o circulatie de aerului corespunzatoare si necesara bulbilor. Ghiveciul trebuie prevazut cu orificii de scurgere si o tavita in care se colecteaza surplusul de apa. In fundul ghiveciului se aseaza un strat de pietre marunte in jur de 5 cm inaltime.

Umpleti apoi ghiveciul cu pamant si nu apasati si lasati pamantul sa respire . Faceti gauri in pamat si asezati in jur de 5-6 bulbi de lalea pe care ii acoperiti apoi cu pamant. Se uda din abundenta si apoi asezati ghiveciul intr-un loc racoros. Pentru o mai mare reusita puteti pune un strat fin de nisip deasupra pamantului care acopera bulbii de lalele. Acesti bulbi se uda destul de rar, cam o data la doua saptamani. In momentul in care incep sa inmugureasca se muta intr-un loc cald si se uda odata la patru zile.

Comentarii