Hranirea gainilor ouatoare

Imi plac mult pasarile asa ca cateva gaini, rate si curci nu lipsesc din curtea mea. Bineinteles ca ele dispun de mult spatiu si o cusca la standarde foarte ridicate. Un alt motiv pentru care cresc pasarile sunt ouale de casa. Din punctul meu de vedere, nu pot exista comparatii intre aceste oua si ouale din comert.

Desigur, pentru a stimula gainile pentru a produce oua , este necesara o hranire corespunzatoare. Cerealele reprezinta principala sursa de minerale si vitamine atat de necesara pentru producerea oualor sanatoase. Se foloseste porumbul, graul, ovazul, orz, secara si mei. Eu am o cutie mare, pe care o inchid ermetic ( din cauza rozatoarelor) si fac un amestec egal intre trei tipuri de cereale, care sunt de fiecare data diferite. Pe langa cereale , se ofera pasarilor de curte multa vegetatie de tip lucerna, trifoi, iarba, buruieni si resturi din gradina de legume. Le place sa consume orice de la bostani, dovlecei, mere viermanoase, la buruieni care provin de la curatatea gradinii. Inclusiv cat tund gazonul , le ofer varfurile lui. Nu prea il consuma dar le place sa scormoneasca in el.


Daca aveti suficient spatiu si gainile sunt mai libere, ele vor avea grija sa se sature cu insecte, rame si multe altele. Vitaminele speciale pentru pasari si pentru stimularea producerii de oua, se ofera de cateva ori pe saptamana. Totodata, pasarile trebuie sa dispuna de apa in permanenta, atat pe timpul verii cat si pe timpul iernii. Puii de gaina sau de alta specie , necesita ingrijiri mai minutioase. Hranirea lor este mult mai deasa si este formata din amestec de faina de cereale cu apa. Trebuie crescuti separat de pasarile adulte, dar daca nu este posibil, trebuie urmarit sa fie hraniti in permanenta caci gainile adulte le vor manca hrana. In apa pentru pui trebuie pus la cateva zile, otet de mere, cateva linguri, caci puii vor fi mult mai vigurosi. Acest truc se foloseste ata la pui de gaina cat si celor de rata, curca sau gasca. Totodata, penajul va fi mai timpuriu, adultii vor avea o greutate mai mare iar carnea va fi mult mai frageda si mai gustoasa.

Otetul de mere este recomandat si in ingrijirea porumbeilor. Totusi, aveti grija sa nu abuzati de el si obligatoriu sa face pauza de cateva zile intre administrare. In cazul in care gainile incep sa manance ouale , nu le este neaparat foame ci este semn de lipsa de minerale si calciu in dieta lor. Desi pare paradoxal, daca le oferiti cojile de oua timp de o saptamana, ele vor renunta la spartul oualor. Cel mai greu cu ele este pe timpul iernii. Au nevoie de ingrijiri suplimentare si atentie sporita.

Temperaturile si gerurile scazute le fac sa le degere uneori labele asa ca este necesata ungerea lor cu ulei de masline caldut. De asemenea, o problema o reprezinta apa mereu inghetata. Cotetul nu este conectat la curent si nu am o adapatoare electrica. Exista totusi un mic truc : pune apa fierbinte in vasele destinate apei pentru pasari si puneti putina gheata in ea. Apa se va raci pe parcursul a catorva ore de sus in jos. Odata cu venirea frigului si alimentatia pasarilor, se schimba. Cel mai bun aliment pe timp de iarna, pentru pasari, este porumbul. Porumbul se poate da boabe intregi sau se poate pisa putin.

Se ofera gainilor sa il consume seara, inainte de culcare, caci ofera suficienta energie pentru a le proteja de frig. Porumbul, de asemena, stimuleaza producerea de grasime care le protejeaza de frig. Zapada din locul destinat pasarilor, trebuie curatata in permanenta pentru a le feri de degeraturi. Cotetul trebuie sa aiba o izolatie buna, si trebuie construit in asa fel ca toate gainile sa aiba contact una cu alta pentru a permite schimbul de caldura de la una la alta.

Comentarii