Tarta cu ciuperci este un aperitiv delicios, apetisant si usor de preparat , iar diversitatea prepararii ei ii poate oferi diverse avantaje caci poate fi un produs vegetarian sau de post.
Prima reteta de tarta cu ciuperci care o sa v-o prezint contine urmatoarele ingrediente:
pentru aluat:
500 g faina
250g unt
apa
sare
pentru umplutura
500 g ciuperci
140 g unt
100 g faina
600 ml lapte
4 linguri de smantana
100 g cascaval
sare
piper
zeama de lamaie
Se spala ciupercile, se taie in lamele fine, se inabusa in putin unt si zeama de lamaie. Se face un sos, rumenind faina in circa 50 g unt si amestecand cu laptele si smantana. Se toarna sosul peste ciuperci , se condimenteaza cu sare si piper si se lasa sa fiarba si sa scada incet la foc mic. faina se cerne pe o planseta, la mijloc se pune untul inmuiat la temperatura camerei, zeama de lamie si sare. Se amesteca, se adauga apa si se framnata circa 10 minute.
Se strange aluatul, se acopera cu un servet si se lasa la rece aproximativ o ora. Se presara faina pe palnseta , se intinde o foaie care se impatureste de doua ori , intai in trei, apoi in patru , ca si la aluatul frantuzesc. Se intinde o foaie din aluat, groasa de circa 3 mm, se tapeaza formele de tarte cu aluat , se inteapa aluatul din fiecare tarta cu furculita si se coc la foc potrivit. Se scot tartele din forme, se umple cu ciuperci, se presara cu cascaval ras si se pun din nou in cuptor pentru 10 minute sau pana se rumeneste cascavalul. Se servesc calde.
O alta varianta a acestei tarte contine pentru aluat urmatoarele ingrediente : 300 g faina, 150 g margarina, 2 oua, o lingurita de otet, sare.
Umplutura contine: 300 g ciuperci, o lingurita de unt, o lingurita de faina, 100 g de cascaval, 2 linguri de smantana, sare, piper , patrunjel verde. Se face aluatul ca si la reteta de mai sus si se lasa la rece, o ora, invelit intr-un prosop umezit cu apa. Se intinde apoi o foaie, care se imparte in patrate. Se tapeaza cu aluat formele de tarta, se infinge in fiecare tarta cate 1-2 boabe de fasole uscata ( pentru ca aluatul sa nu cresca pe mijloc), se taie aluatul care a depasit marginile formelor si se pun tartele la copt, in cuptorul incins in prealabil. Dupa ce s-au copt, se lasa sa se racesca, apoi se scot din forme. Se inlatura fasolea. Pentru umplutura, se spala bine ciupercile, se taie in felii si se pun la fiert in unt cu sare.
Dupa ce s-au inmuiat se adauga faina, smantana si se fierb pana scade zeama. Se pipereaza si se pune verdeata taiata fin. Se umplu tartele cu compozitia astfel obtinuta. Se pun din nou la cuptor pana prind o pojghita. Se servesc fierbinti cu casval ras deasupra.
Ultima varianta pe care v-o prezint are urmatoarele ingrediente : 500 g ciuperci, 350 g faina, 300 g unt, o lingura de otet , 250 g ceapa, 2-3 oua, 60 g cascaval, 120 g pesmet, 250 ml lapte, sare , piper. Din 250 g faina , 100 unt , otet si sare se face un aluat cu care se tapeaza formele. Se coc la foc potrivit aproximativ o jumatate de ora. Ciupercile se toaca marunt. Ceapa se taie marunt si se caleste in unt, se adauga ciupercile, pesmetul , sarea si piperul si se mai lasa impreuna 15 minute. Cu aceasta compozitie de umplu tartele. Se fierb 2 oua tari, se curata , se taie felii si se pun peste tartele umplute. Separat, se face un sos din faina calita in unt , se stinge cu lapte si se fierbe pana se ingroasa.
Tartele se acopera cu acest sos , se presara cu cascaval ras si se dau la cuptor pentru 20 de minute.
pentru aluat:
500 g faina
250g unt
apa
sare
pentru umplutura
500 g ciuperci
140 g unt
100 g faina
600 ml lapte
4 linguri de smantana
100 g cascaval
sare
piper
zeama de lamaie
Se spala ciupercile, se taie in lamele fine, se inabusa in putin unt si zeama de lamaie. Se face un sos, rumenind faina in circa 50 g unt si amestecand cu laptele si smantana. Se toarna sosul peste ciuperci , se condimenteaza cu sare si piper si se lasa sa fiarba si sa scada incet la foc mic. faina se cerne pe o planseta, la mijloc se pune untul inmuiat la temperatura camerei, zeama de lamie si sare. Se amesteca, se adauga apa si se framnata circa 10 minute.
Se strange aluatul, se acopera cu un servet si se lasa la rece aproximativ o ora. Se presara faina pe palnseta , se intinde o foaie care se impatureste de doua ori , intai in trei, apoi in patru , ca si la aluatul frantuzesc. Se intinde o foaie din aluat, groasa de circa 3 mm, se tapeaza formele de tarte cu aluat , se inteapa aluatul din fiecare tarta cu furculita si se coc la foc potrivit. Se scot tartele din forme, se umple cu ciuperci, se presara cu cascaval ras si se pun din nou in cuptor pentru 10 minute sau pana se rumeneste cascavalul. Se servesc calde.
O alta varianta a acestei tarte contine pentru aluat urmatoarele ingrediente : 300 g faina, 150 g margarina, 2 oua, o lingurita de otet, sare.
Umplutura contine: 300 g ciuperci, o lingurita de unt, o lingurita de faina, 100 g de cascaval, 2 linguri de smantana, sare, piper , patrunjel verde. Se face aluatul ca si la reteta de mai sus si se lasa la rece, o ora, invelit intr-un prosop umezit cu apa. Se intinde apoi o foaie, care se imparte in patrate. Se tapeaza cu aluat formele de tarta, se infinge in fiecare tarta cate 1-2 boabe de fasole uscata ( pentru ca aluatul sa nu cresca pe mijloc), se taie aluatul care a depasit marginile formelor si se pun tartele la copt, in cuptorul incins in prealabil. Dupa ce s-au copt, se lasa sa se racesca, apoi se scot din forme. Se inlatura fasolea. Pentru umplutura, se spala bine ciupercile, se taie in felii si se pun la fiert in unt cu sare.
Dupa ce s-au inmuiat se adauga faina, smantana si se fierb pana scade zeama. Se pipereaza si se pune verdeata taiata fin. Se umplu tartele cu compozitia astfel obtinuta. Se pun din nou la cuptor pana prind o pojghita. Se servesc fierbinti cu casval ras deasupra.
Ultima varianta pe care v-o prezint are urmatoarele ingrediente : 500 g ciuperci, 350 g faina, 300 g unt, o lingura de otet , 250 g ceapa, 2-3 oua, 60 g cascaval, 120 g pesmet, 250 ml lapte, sare , piper. Din 250 g faina , 100 unt , otet si sare se face un aluat cu care se tapeaza formele. Se coc la foc potrivit aproximativ o jumatate de ora. Ciupercile se toaca marunt. Ceapa se taie marunt si se caleste in unt, se adauga ciupercile, pesmetul , sarea si piperul si se mai lasa impreuna 15 minute. Cu aceasta compozitie de umplu tartele. Se fierb 2 oua tari, se curata , se taie felii si se pun peste tartele umplute. Separat, se face un sos din faina calita in unt , se stinge cu lapte si se fierbe pana se ingroasa.
Tartele se acopera cu acest sos , se presara cu cascaval ras si se dau la cuptor pentru 20 de minute.
Comentarii
Trimiteți un comentariu