Varza murata la borcan pentru iarna

A inceput sezonul muraturilor si binenteles ca varza murata tocata , la borcan, nu poate lipsi din camara , mai ales ca productia de varza din acest an a fost foarte bogata. Reteta este simpla si usoara si nu necesita mult timp de preparare sau o anumita experienta. Averti nevoie de : varza, sare mare, piper boabe, frunze de dafin, radacini de hrean curatate, ceapa

 Dupa ce am cules 3 capatani mari de varza , se indeparteaza ultimele frunze sau cele care sunt deja ofilite si se clatesc. Aveti nevoie de un cutit mare si bine ascutit. Se incepe tacera fina a varzei pana se ajunge la cotor care se arunca. Se pune varza intr-un vas mare se amesteca bine cu 2 linguri de sare si se lasa aproximativ o ora. Scopul este ca varza ca lase surplusul de apa. Separat se pregatesc borcanele, adica se spala bine si se usuca. Se aseaza varza in borcane, se aseaza cateva straturi de ceapa, optional si cateva boabe de piper, frunze de dafin si hrean. Apoi se face saramura : o lingurita de sare pentru 2 cani de apa la temperatura camerei si se toarna peste varza , pana la gura borcanului .

Borcanele se inchid ermetic si se pun la loc intunecos si racoros. Procesul de murare dureaza vreo 3 - 4 saptamani apoi incep sa se consume. Aceasta este o reteta simpla de varza murata dar exista mult mai multe modalitati de a pastra varza la borcan. A doua varianta sunt ardeii umpluti cu varza. Pentru a prepara ardeii umpluti pentru iarna avem nevoie de urmatoarele ingrediente: 2 verze mari, 4 kilograme de ardei, o jumatate de litru de otet, 2 morcovi , sare mare, piper negru boabe, hrean, cimbru si marar.

Varza se spala, se taie marunt cu robotul sau se da prin razatoare. Se aseaza intr-un vas si se amesteca bine cu 2 lingurite de sare si o lasam sa se inmoiae vreo ora. Intre timp pregatim ardeii , in curatam de cotoare, dar atentie , ii scobim la baza cu un cutit si scoatem usor cotorul, fara a rupe ardeii. Se curata si se spala bine de seminte.Pregatim borcanele, le spalam si asezam pe fund mararul si cimbrul. Se ia varza si se introduce in ardei pana la gura sa. Se umple borcanele cu ardei iar printre ei se pun radacini de hrean curatate si taiate fasii, boabe de piper, foi de dafin si rondele de morcovi. Se pune apa la fiert, se adauga otetul , sarea iar dupa ce fierbe se toarna apa peste ardei si se capseaza borcanele.

Dupa ce s-au racit se pot pune in beci. O alta varianta este salata de varza pentru iarna. Avem nevoie de urmatoarele ingrediente : o varza, o conopida mica, 6 morcovi mari, 1 kilogram de castraveti , 1 kilogram de gogosari, sare , otet, zahar. cantitatile pot fi si ajustate dupa gustul fiecaruia.

Comentarii