Galuste cu ciuperci

Delicioasele galuste cu ciuperci ne-au incantat pranzul zilei de ieri, cand fetele m-au rugat sa le prepar. Nu le-am putut refuza , caci sunt sanatoase si delicioase !
 Varianta cea mai simpla cuprinde :
-pentru aluat :
500 g cartofi fierti ,
500 g cartofi cruzi ,
o ceapa medie,
2 linguri de faina ,
1 ou , sare
- pentru umplutura :
500 g ciuperci,
150 g costita, 1
 ceapa,
2 oua fierte,
2 linguri ulei, sare si piper.

 Ciupercile se fierb, se scurg , se taie marunt apoi se amesteca cu ouale fierte tari taiate. Ceapa se taie marunt si se caleste cu o parte din costita de asemena taiata, apoi se adauga si ciupercile amestecate cu oua si se mai calesc impreuna vreo 2 minute. Cartofii cruzi se curata si se dau prin razatoarea fina. Se storc printr-o pana iar zeama obtinuta se lasa deoparte pana se depune amidonul. Se arunca zeama , iar amidonul se adauga la cartofii rasi. Cartofii fierti se trec prin masina de tocat si se amesteca bine cu cei cruzi, se adauga faina , oul si ceapa rasa. Din acest aluat se fac gramajoare in care se introduce umplutura apoi se formeaza galuste care se introduc in apa clocotita cu sare si se fierb pana se ridica la suprafata, aproximativ un sfert de ora. Se toarna deasupra costita prajita si taiata. O alta reteta de galuste cu ciuperci contine urmatoarele ingrediente : 300 g ciuperci, 600 g faina, 2 oua, untura, patrunjel verde, sare, piper, 2 cepe, unt , smantana. Ceapa se curata si se da prin razatoare, apoi se inabusa in untura cu putin patrunjel. Se adauga ciupercile taiate marunt si se fierb cam 10 minute. Se sareaza si se pipereaza. Se face un aluat dintr-un ou si faina , care se amesteca cu ciupercile inabusite. Se fac galuste care se pun la fiert in apa clocotita. Se servesc cu unt topit si cu smantana.
 O varianta foarte populara a cestei retete o reprezinta galustele cu cartofi si ciuperci. Avem nevoie de 1 kg de cartofi, 200 g ciuperci, 100 g unt, 100 g cascaval ras, 200 g sunca, 100 g faina, 2 oua, 2 linguri de pasta tomate, 3 catei de usturoi , sare, piper, 3 cepe.
Cartofii se fierb in coaja, se curata , se paseaza apoi se amesteca cu ouale , sare , piper si 100 g de faina. Se framanta bine acest aluat si se face un sul din care se taie bucati lungi de 2 cm, care se fierb in apa clocotita cu sare aproximativ 5 minute. Se scot si se pun intr-un vas. Ceapa taiata impreuna cu sunca tocata se rumenesc in unt , se adauga usturoiul pasat si pasta de tomate. Ciupercile se spala, se aie lamele si se inabusa in 50 g de unt adaugandu-se sare, piper , dupa gust. Se amesteca apoi cu sunca si toate se toarna peste galuste. Se presara cu cascaval ras si se da vasul la cuptor pentru 15 minute. Galustele de ciuperci cu sos tomat este o varianta pentru cei care prefera legumele.
Aluatul se face din 100 ml ulei, 250 g faina, 5 oua , 200 ml apa , sare si piper. Umplutura contine 500 g ciuperci, o ceapa, um morcov , un pastarnac, o lingura de faina, 200 g bulion, 25 g zahat, 150 ml ulei, 1-2 linguri de cascaval ras, sare si piper. Ceapa , morcovul si pastarnacul se curata si se taie in felii, apoi se calesc in ulei. Se adauga faina, se stinge cu bulion amestecat cu apa sau supa. Se fierbe pana se patrunde zarzavatul. Se strecoara sosul si se adauga sare, piper, zahar , dupa gust. Se fierbe apa cu putin ulei , se adauga toata faina amestecandu-se bine pana se ingroasa compozitia . Se dauga ouale, unul cate unul, amestecandu-se bine, apoi ciupercile fierte si taiate marunt si verdeata tocata. Se ia din aceasta compozitie cu lingura si se pune in vasul cu apa clocotita. Se lasa sa fiarba acoperit pana cand galustele ies la suprafata si se intrupe fierberea turnand apa rece. Se scot, se scurg si se toarna sosul tomat peste ele. Se servesc cu casval ras pe deasupra.

Comentarii