Alergătorii de căpșuni sunt stolonii, sau tulpinile orizontale, care cresc de la baza multor plante de căpșuni. Cele mai multe soiuri de căpșuni purtătoare de iunie și mereu purtătoare vor produce alergători ca mijloc de propagare. Pe acești stoloni se formează noduri, urmate de rădăcini adventive (care sunt rădăcini care cresc din locuri precum tulpini sau frunze). Aceste rădăcini vor crește, iar atunci când vor intra în contact cu solul sau cu un alt mediu de creștere adecvat, se vor forma noi plante de căpșuni în aceste puncte. Noile plante de căpșuni vor fi clone (identice genetic) ale părintelui din care au crescut.
Dacă lăsați un pat de căpșuni să se dezvolte în mod natural, alergătorii se vor răspândi în toate direcțiile și în cele din urmă vor crea o zonă densă de căpșuni încâlcită, cu plante noi care apar între cele mai vechi într-un mod aleatoriu.
Alternativ, puteți direcționa alergătorii pentru a vă face viața mai ușoară. Dacă cultivați căpșuni în pământ într-un pat obișnuit de grădină, puteți direcționa alergătorii de la un rând de căpșuni către un al doilea rând ordonat. Acest lucru are sens, deoarece este mai ușor să urmăriți vârsta plantelor de căpșuni și să eliminați cele mai vechi plante după trei până la cinci ani, atunci când devin mai puțin productive.
O altă opțiune, indiferent dacă cultivați căpșuni în pământ sau în containere, este să direcționați căpșuni în ghivece noi. Avantajul acestui lucru este că poți muta cu ușurință noile plante de căpșuni într-o nouă zonă a grădinii tale sau le poți oferi. Odată ce te-ai hotărât unde ai vrea să crească noile tale plante de căpșuni, trebuie să te asiguri că nodul unui alergător este în contact cu solul sau mediul de cultură.
Pentru a menține alergătorii în contact cu solul într-un anumit loc, există o serie de soluții. Îmi place să folosesc materiale regenerate sau naturale.
De exemplu, puteți folosi crenguțe bifurcate cu o secțiune de fiecare parte a alergătorului sau crenguțe îndoite formate în formă de U și introduse în pământ. Ați putea folosi două pietre subțiri cu o piatră mai mare plasată deasupra pentru a ține alergătorul pe loc. Alte idei includ utilizarea unei bucăți de sârmă îndoită, a unui cuier de cort vechi sau a unui cuier de rufe introdus cu susul în jos. Aveți grijă să nu zdrobiți alergătorul. Amintiți-vă că nutrienții și apa vor trebui să călătorească de-a lungul acestui alergător de la planta părinte până la stabilirea sistemului radicular al noii plante.
Îngrijirea căpșunilor și a noilor plante de căpșuni
Amintiți-vă să udați plantele de căpșuni existente și pe cele noi la capătul curelelor pe măsură ce se formează. Nu ar trebui să dureze prea mult pentru ca noile plante să formeze sisteme radiculare puternice și sănătoase.
De îndată ce s-au înrădăcinat bine, curele de legătură ar trebui să se retragă în mod natural și să rupă legătura cu planta părinte. Dacă nu doriți să așteptați atât de mult și doriți să vă mutați noile plante puțin mai devreme, puteți tăia rădăcinile de îndată ce s-au format noi rădăcini.
Dacă îndepărtați cuierul sau altă structură care ține apăsat curba și planta nu se ridică ușor de la suprafața solului sau a mediului de creștere, atunci asta înseamnă că s-au format rădăcini și ați înmulțit cu succes noi plante de căpșuni.
Mai multe in videoclipul de mai jos :
Comentarii
Trimiteți un comentariu