O reteta delicioasa si extrem de simpla de varza murata.
Daca aveti varza in gradina care nu poate fi folosita intreaga la murata deoarece parti din ea au fost atacate de daunatori , exista o varianta si pentru acea varza pentru a putea fi folosita la murat.
Varza se spala foarte bine sau se tine in apa cateva ore pentru ca toate insectele sa iasa afara din ea.
Se toaca apoi marunt , se pune intr-un vas adans , se toarna putina sare, se freaca putin si se lasa aproximativ o jumatate de ora ca sa se inmoaie si sa incapa mai multa in borcane.
Intre timp preparam saramura, 1 lingura sare de muraturi la un litru de apa si se pune la fiert . Se fierbe 5 minute.
Se aseaza (indeasa) varza in borcane iar deasupra se aseaza bete de marar si crengute de cimbru , in forma de cruce pentru a o fixa. Se toarna saramura fierbinte peste , se aseaza farfurioare pe borcane si se laa asa vreo 24 de ore ca sa inceapa fermentatia. Apoi se pune o lingura de otet si se inchid borcanele. Se pun la loc racoros.
Daca in timp, borcanele incep sa fac bule de gaz si auziti cum fasaie pe la capace, puteti sa le deschideti ca sa eliberati gazele si apoi le inchideti la loc.
Comentarii
Trimiteți un comentariu