Toate speciile din familia nucilor (Juglandaceae) produc juglona. Aceasta ar include mulți copaci nativi, cum ar fi nucul negru, nucul, hickories și nucile pecan. Cu toate acestea, nucile negre au cea mai mare concentrație de juglona. În cele mai multe cazuri, daunele cauzate de nucile negre altor plante sunt o combinație între prezența juglonei în sol și competiția pentru lumină, apă și nutrienți. Cu toate acestea, juglona poate provoca daune grave și chiar ucide culturile de solanacee (roșii, cartofi, ardei și vinete). Din fericire, nu toate plantele sunt susceptibile la substanța chimică. Majoritatea copacilor, vița-de-vie, arbuști, plante anuale, plante perene, porumb, fasole, ceapă, sfeclă și morcovi sunt toleranți la juglona.
Plante sensibile la Juglona
Plante erbacee perene
Sparanghel
Crizanteme)
hortensie
Crini (în special hibrizii asiatici)
Lucernă
Narcise
Bujori (unii)
Rubarbă
Copaci
Arin european
Mesteacăn alb
Molidul de Norvegia
Arbuști
Aronia roșie
Privet
Rododendroni
Liliac
Legume
Varză
Ardei
rosii
Vânătă
Cartof
Plante tolerante la Juglon
Copaci, arbuști și viță de vie
Majoritatea copacilor, arbuștilor și viței de vie pot fi cultivate în apropierea nucilor negri, cu un efect mic sau deloc asupra sănătății plantelor.
Anuale
Gălbenele
Begonia, s
Zinnia
Legume
Dovlecei
Pepene
Fasole
Morcovi
Porumb
Pomi fructiferi
Piersici
Nectarine
Cireșe
Pruni
Pe de altă parte, pe solurile uscate, bine aerate, juglona se oxidează ușor pentru a forma derivați mai puțin toxici. Prin urmare, se întâmplă ca, de exemplu, bujorii care cresc în vecinătatea unor nuci pe soluri ușoare să înflorească frumos și să nu se îmbolnăvească .
Mai multe, in videoclipul de mai jos :
Comentarii
Trimiteți un comentariu