Grădinarii de acasă întreabă adesea dacă cenușa de lemn poate fi folosită ca îngrășământ în grădinile de legume și paturi de flori, în jurul arborilor și arbuștilor peisajului și pe gazon. Cenușa de lemn poate fi o sursă valoroasă de anumiți nutrienți și poate fi folosită și pentru a modifica pH-ul solului. are sunt potențialele beneficii ale utilizării cenușii de lemn? Cenușa de lemn conține substanțe nutritive care pot fi benefice pentru creșterea plantelor. Calciul este nutrientul vegetal cel mai frecvent găsit în cenușa de lemn și poate cuprinde 20% sau mai mult din conținutul său. Potasiul (numit și potasiu) este o altă componentă comună a cenușii de lemn, care apare la concentrații de până la 5%. Magneziul, fosforul și sulful se găsesc de obicei în cenușa de lemn la concentrații de până la 2%. În cele din urmă, cenușa de lemn poate conține urme de fier, aluminiu, mangan, zinc, bor și alți nutrienți necesari plantelor. Pe lângă conținutul de nutrienți, cenușa de lemn poate ajuta la neutralizarea acidității solului.
Când lemnul este ars, se produc cantități mari de carbonați. Carbonații reacționează și neutralizează acidul din sol, determinând creșterea pH-ului solului. Nivelurile de carbonați prezente în cenușa de lemn (și, prin urmare, proprietățile sale de neutralizare a acidului) vor varia în funcție de tipul de lemn ars și de modul în care a fost ars lemnul. În general, cenușa de lemn are o capacitate de neutralizare a acidului cu aproximativ 50% mai mică decât neutralizatorii acizi disponibili în comerț, cum ar fi var peletizat sau aglime. Aproximativ patru căni de cenușă de lemn pot fi înlocuite cu o liră de brillime.
Care sunt potențialele dezavantaje ale utilizării cenușii de lemn? Ocazional, chiar și cea mai bună cenușă de lemn poate conține metale grele, cum ar fi cadmiul și plumbul, dar nivelurile acestor metale pot fi reduse la minimum selectând cu atenție lemnul care este ars pentru a produce cenusa (a se vedea mai jos pentru detalii).
În plus, creșterea pH-ului solului asociată cu utilizarea cenușii de lemn tinde să scadă probabilitatea ca plantele să preia metale grele. Dacă cenușa de lemn este utilizată la dozele recomandate, concentrațiile de metale grele ar trebui să fie suficient de scăzute pentru a nu reprezenta o amenințare pentru plante, sau pentru animalele sau oamenii care mănâncă plante cultivate în zonele tratate. Dacă sunteți îngrijorat de metalele grele din cenușa dvs. de lemn, luați în considerare testarea acestor elemente înainte de utilizare. Laboratorul UW pentru sol și furaje (menționat mai sus) nu testează metale grele în acest moment; cu toate acestea, personalul poate ajuta să răspundă la întrebări despre contaminanții cu metale grele.
Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :
Comentarii
Trimiteți un comentariu