Este greu de imaginat o grădină de legume înfloritoare fără morcovi. De fapt, sunt destul de ușor de cultivat din semințe – atâta timp cât țineți cont de câteva reguli de aur. În acest videoclip și articol, vom parcurge întregul proces de creștere a acestora – de la însămânțare până la recoltare – astfel încât să aveți încredere că vă bucurați de rădăcini fără probleme de fiecare dată.
Unde crestem morcovii?
În pământ, în paturi înălțate sau pe terasă în căzi - morcovii pot fi cultivați aproape oriunde. Preferă soarele plin și solul bine săpat, fără pietre. Paturile îmbunătățite cu compost bine putrezit sunt ideale, deși paturile cu gunoi de grajd foarte recent pot duce la bifurcarea rădăcinilor. Pentru cele mai bune rezultate, urmați morcovii dupa o legumă care se hrănește greu, cum ar fi varza.
Există multe tipuri diferite de morcov din care să alegeți. Morcovii cu rădăcină în cioturi și de mărimea unui deget sunt cei mai rapidi și pot fi cultivați în ghivece mici sau în soluri mai grele, care ar duce la bifurcarea rădăcinilor mai lungi. Morcovii cu rădăcini medii sau lungi pot fi cultivați în soluri mai ușoare sau în paturi înălțate sau în recipiente adânci umplute cu pământ de ghiveci. Tipurile de culturi principale sunt perfecte pentru semănat mai târziu în primăvară, pentru a produce rădăcini pentru depozitarea iarnă. Morcovii nu vin doar în portocaliu! Încercați una dintre numeroasele alternative colorate , inclusiv rădăcini violet, galbene, albe și roșii.
Când să semănăm morcovi
Semănați morcovi de la începutul primăverii până la mijlocul verii pentru a fi recoltati de la sfârșitul primăverii până la începutul iernii. Rădăcinile depozitate vă vor ajuta până în primăvara următoare. Faceți cele mai timpurii semănături de soiuri timpurii cu creștere rapidă în paturi de seră sau de case cu cerc sau ghivece ținute sub acoperire. Puteți, de asemenea, să semănați mai devreme afară, folosind coperți de rând sau rame reci.
Cum să semănați morcovi
Morcovilor nu le place să fie transplantați, așa că cel mai bine este să-i semănați direct acolo unde urmează să crească. Îndepărtați toate pietrele din sol - dacă o rădăcină de morcov lovește o piatră, aceasta se va bifurca - apoi greblați solul până la o pătură fină. Acum marcați rândurile de semințe. Semănătoarele trebuie să aibă aproximativ un 1 cm adâncime, cu rânduri distanțate la aproximativ șase 15 cm, în funcție de soiul pe care îl semănați. Presărați ciupituri de semințe subțiri de-a lungul rândului, apoi închideți pământul înapoi de-a lungul rândului pentru a acoperi semințele. Semințele de morcov sunt foarte mici, așa că, pentru a ușura însămânțarea, puteți amesteca semințele cu nisip uscat, ceea ce va ajuta la răspândirea semințelor în rând. După ce ați terminat, etichetați rândul cu soiul și data.
Cultivarea morcovilor de la semănat până la recoltare
Orice pâlc de răsaduri pot fi subțieți după cum este necesar, trăgând cu mare atenție orice exces. Acest lucru poate, totuși, disloca rădăcinile răsadurilor vecine, așa că, alternativ, puteți folosi foarfecele pentru a tăia frunzișul. Faceți acest lucru într-o zi liniştită pentru a preveni ca mirosul de morcov să alerteze muștele din apropiere. Uneori, morcovii pot ajunge la sămânță înainte de a avea șansa de a-și forma rădăcinile. Păstrați solul umed pe vreme uscată pentru a evita acest lucru și îndepărtați în mod regulat buruienile pentru a minimiza competiția pentru umiditatea și nutrienții disponibili. Morcovii nu au nevoie în mod normal de hrănire suplimentară, dar mulcirea ocazională cu un mulci organic care blochează lumina, cum ar fi compostul sau mucegaiul pentru frunze, va ajuta la prevenirea devenirii verzi a vârfurilor.
Comentarii
Trimiteți un comentariu