Cimbrul este o plantă minunată cu o aromă plăcută, înțepătoare, de trifoi. Există atât tipuri ornamentale parfumate, cât și soiuri culinare de cimbru care adaugă o notă savuroasă supelor de vară, cărnii la grătar și legumelor. Iată cum să plantezi și să crești cimbru.
O planta perena rezistenta cu crestere joasa, cimbrul este o planta aromata cu frunze mici, parfumate si tulpini subtiri, lemnoase. Soiurile culinare sunt veșnic verzi.
Cimbrul vine în peste cincizeci de soiuri cu arome și arome diferite. Cimbrul proaspăt sau englezesc este folosit cel mai des în gătit.
Originar din zona mediteraneană, această plantă este prietenoasă cu seceta, așa că nu are nevoie mare de udare. Este, de asemenea, prietenos cu polenizatorii! Lasă câteva plante de cimbru să înflorească, deoarece planta atrage albinele.
Cimbrul poate crește în pământ sau într-un recipient. Oricare este lăsat afară iarna. Frunze noi vor apărea la începutul primăverii.
PLANTAREA
Cimbrul prosperă în plin soare și iubește căldura. Dacă creșteți într-un ghiveci în interior, plantați lângă o fereastră însorită.
Solul trebuie să se scurgă bine, astfel încât să nu existe „picioare umede”. În grădină, plantați cu alte plante perene tolerante la secetă.
La începutul primăverii, este posibil să fertilizați cu materie organică, cum ar fi compostul, dar nu este nevoie de multă modificare a solului.
Este greu să crești cimbru din semințe din cauza germinării lente și neuniforme. Este mai ușor să cumperi plantele de la un centru de grădinărit sau să iei niște butași de la un prieten. De-a lungul timpului, puteți înmulți din propriile butași.
Pentru a începe, plantați butașii în interior cu 6 până la 10 săptămâni înainte de ultimul îngheț de primăvară. ( Vedeți datele locale de îngheț .)
Plantați butași sau plante tinere de cimbru oricând după ce temperatura solului atinge 15°C. Acest lucru este de obicei cu 2 până la 3 săptămâni înainte de ultimul îngheț de primăvară, într-un sol bine drenat, la aproximativ 15 cm inci unul de celălalt.
Spați plantele tinere la 12 până la 24 de cm una de cealaltă, în funcție de soiul specific.
Plantele ar trebui să crească între 12 și 24 cm în înălțime.
În grădină, plantați cimbru lângă varză sau roșii .
Dacă cultivați cimbru în recipiente, plantați cu rozmarin căruia îi plac și condițiile însorite și are nevoi similare de udare.
CREŞTERE
Udați adânc numai când solul este complet uscat.
Tundeți plantele înapoi primăvara și vara pentru a limita creșterea.
Dacă aveți ierni reci, amintiți-vă să mulciți ușor în jurul plantelor după ce pământul îngheață.
Plantele vechi de trei până la patru ani trebuie împărțite sau înlocuite, deoarece plantele mai vechi sunt lemnoase, iar frunzele mai puțin aromate.
Puteți lua niște butași și să le plantați și în interior, în ghivece.
Mai multe, in videoclipul meu de mai jos ;
Comentarii
Trimiteți un comentariu