Puteți fie să semăna dovleceii direct în patul grădinii, fie să îi hrănești ca plante tinere în interior. Puteți începe să le creșteți în ghivece în aprilie. Așezați semințele la aproximativ trei centimetri adâncime în sol și puneți ghivecele într-un loc cald și luminos. Semințele de dovlecel germinează la temperaturi cuprinse între 15 și 25 de grade, în funcție de soi.
Plantele de dovlecel nu tolerează înghețul. Nu le așezați în pamant până când nu mai sunt de așteptat înghețurile nocturne. Acesta este de obicei cazul de la mijlocul lunii mai. Distanța dintre plante ar trebui să fie de cel puțin un metru; Plantele de dovlecel sunt de obicei foarte mari! De la mijlocul lunii mai, puteți însămânța semințele în aer liber. Sfat pro: nu trebuie să cumpărați semințe proaspete în fiecare an. Semințele de dovlecel rămân plantabile timp de aproximativ patru până la cinci ani.
Locație și întreținere
Plantele de dovlecel au nevoie de mult spațiu, apă și căldură. Plantați-le într-un loc însorit din grădină. Solul trebuie să fie permeabil și bogat în nutrienți: dovleceii sunt mâncători consistenti. Sunt fericiți dacă le îmbogățiți patmantul cu compost și îngrășământ primăvara și îi fertilizați ocazional în timpul fazei de creștere. Lângă grămada de compost este un loc grozav pentru ei, deoarece planta îi poate oferi umbră cu frunzele sale mari.
La fel ca castravetele și dovleacul, ar trebui să udați regulat și dovleceii de vară. În caz contrar, fructele se pot deforma sau pot avea un gust amar. Un strat de mulci ajută, de asemenea, la menținerea solului umed, cu toate acestea, melcii care mănâncă frunze tinere, flori și fructe se pot târî în sol. Mucegaiul și variantele virusului mozaic pot provoca, de asemenea, probleme. Sfatul nostru: dacă dovlecelul tău nu dă roade în ciuda multor flori, te poate ajuta la polenizarea manuală.
Recoltare, utilizare și conservare
Plantele de dovlecel cresc rapid și produc fructe foarte repede. Puteți recolta pentru prima dată la doar șase până la opt săptămâni după plantare. Dovleceii sunt încă destul de mici, dar asta e un lucru bun. Atâta timp cât fructele au între 10 și 20 de centimetri lungime, cele înguste au cel mai bun gust. Un alt avantaj este că, cu cât recoltați mai des, cu atât planta începe mai repede flori noi și nu numai că produc noi curtete, ci pot fi și consumate singure.
Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :
Comentarii
Trimiteți un comentariu