O grădină care primește doar două ore de lumină solară directă pe zi poate cultiva legume. Unele legume nu se dezvolta deloc la umbra sau umbra partiala. Legumele cu fructe, cum ar fi roșiile, ardeii și vinetele, nu sunt alegeri bune pentru locurile umbrite; culturile de fructificare preferă opt sau mai multe ore de soare direct în fiecare zi.
Legumele cultivate pentru frunzele și rădăcinile lor sunt cele mai bune alegeri pentru grădinile umbrite. Salata verde, spanacul, varza și țelina pot fi cultivate în grădini umbrite. Culturile de rădăcini, cum ar fi sfecla, prazul, cartofii și napii pot fi cultivate în grădini umbrite.
Culturile de legume care vor crește la umbră parțială sunt: rucola, sfecla, broccoli, varza de Bruxelles, varza, morcovii, conopida, țelina, matula, varza chinezească, salata de porumb, andivele, scarola, usturoiul, hreanul, varza, guli-rabe, frunza. salată verde, praz, muștar, spanac din Noua Zeelandă, păstârnac, mazăre, cartofi, ridichi, rutabagas, șapte, măcriș, spanac, napi și creson.
Legumele care vor tolera lumina până la umbra parțială includ: fasole de tufiș, dovlecei de vară .Ierburi. Ierburile care vor crește în umbră deschisă până la umbră parțială sunt: angelica, busuioc, catnip, cervil, arpagic, costmary, creson de grădină, germander, hrean, melisa, leuștean, mentă, pătrunjel, rozmarin, steag dulce și valeriană.
O gradina umbrită profund sau complet umbrită descrie o grădină care nu primește soare direct și foarte puțină sau chiar deloc lumina solară reflectată. O grădină cu umbră adâncă sau densă nu este un loc bun pentru cultivarea legumelor.
Avantajele cultivării legumelor la umbră partiala
Culturile cu frunze cultivate la umbră parțială vor fi suculente și lipsite de gust amar.
O grădină parțial umbrită poate permite o perioadă mai lungă de creștere pentru culturile de sezon rece.
Umbra după-amiezii protejează culturile de soarele fierbinte al verii.
Mai multe, urmariti in videoclipul meu de mai jos :
Comentarii
Trimiteți un comentariu