În timp ce ideea de a-ți salva propriile semințe din castraveții cultivați în propria grădină este foarte atrăgătoare, s-ar putea să nu fie practică pentru toată lumea, în funcție de tipul de castraveți pe care îl cultivi!
Multe semințe de castraveți vândute în sere și în magazinele alimentare în prezent sunt soiuri hibride. Aceasta înseamnă că două soiuri de castraveți sunt polenizate încrucișați cu mare atenție pentru a crea un soi specific cu anumite trăsături.
Semințele salvate din soiurile hibride nu se vor reproduce cel mai adesea conform tipului sau chiar pot fi sterile și nu vor încolți deloc. Soiurile moștenite ( soiuri care au fost cultivate cu succes timp de 50 de ani sau mai mult ) pe de altă parte, sunt, în general, polenizate deschis și mult mai probabil să se reproducă conform tipului, deși chiar și aici există câteva probleme de depășit.
Ca atare, dacă alegeți să vă salvați propriile semințe de castraveți, selectarea soiurilor moștenite precum cornison vă va oferi cele mai bune șanse de succes. Cealaltă problemă principală cu care se confruntă majoritatea grădinarilor (în special grădinarii de casă) este că, deoarece castraveții necesită polenizare de către vânt, insecte precum albinele sau chiar oamenii, este foarte ușor să polenizezi accidental plantele de castraveți cu alte soiuri, rezultând hibrizi care este posibil să nu producă tipul adevărat.
Semințele de castraveți sunt gata de recoltat numai atunci când fructele de castraveți sunt complet mature. Acest lucru necesită lăsarea unui castravete pe viță să se coacă complet până când devine galben strălucitor sau portocaliu.
Lăsați cel mai mare și mai sănătos castraveți să se maturizeze pe viță până când este prea copt, galben sau portocaliu și mult mai mare decât în mod normal.
Recoltați castravetele matur, apoi tăiați castravetele și folosiți o lingură pentru a scoate toate semințele și pulpa apoasă într-un castron mic sau un borcan .
La fel ca atunci când se salvează semințele de roșii, semințele de castraveți trebuie să fermenteze timp de câteva zile pentru a separa substanța asemănătoare gelului de semințe și pentru a permite semințelor neviabile să plutească la suprafață.
După ce au trecut două sau trei zile, vei vedea că unele dintre semințe încep să se scufunde, în timp ce altele plutesc. Semințele plutitoare sunt de proastă calitate și pot fi aruncate, semințele scufundate sunt semințe viabile și pot fi clătite sub apă proaspătă cu o sită de plasă pentru a îndepărta orice gel rămas, cum ar fi pulpa.
Întindeți semințele de castraveți spălate pe o cârpă curată de in sau pe un prosop de hârtie pentru a se usuca complet.
Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :
Comentarii
Trimiteți un comentariu