Boala tardivă a tomatelor, adica mana tomatelor este cea mai rară dintre bolile care afectează atât roșiile, cât și cartofii , dar este și cea mai distructivă. Pe roșii , organismul asemănător ciupercii poate distruge o recoltă în câteva zile, dacă condițiile sunt potrivite. agentul patogen care provoacă mana tomatelor, are nevoie de țesut pentru a supraviețui.
Sporangiile de la o plantă infectată sunt transportate prin aer, uneori la câțiva kilometri, iar odată ce aterizează pe o gazdă potrivită, germinarea este aproape imediată. Mana roșiilor are nevoie de doar câteva ore pentru a se instala. Tot ce își dorește este puțină umiditate liberă pe frunze de ploaie, ceață sau roua dimineții.
Odată infectate, simptomele demana vor deveni vizibile în trei sau patru zile.
Leziuni mici apar pe tulpini, frunze sau fructe , oriunde pe planta a, atat la baza cat si la varf. Dacă vremea este umedă și temperatura moderată - la fel ca în majoritatea zilelor ploioase de vară - agentul patogen ar sporula în jurul acestor leziuni, iar boala roșiilor cu răspândire târzie va fi gata să se răspândească în restul grădinii și nu numai.
Leziunile minuscule ale manei tomatelor sunt greu de observat și uneori trec neobservate.
Simptomele devin mai evidente atunci când zona din jurul leziunilor pare îmbibată cu apă sau învinețită și devine gri-verde sau îngălbenită. Fiecare leziune tardivă a roșiilor poate produce până la 300.000 de sporangi pe zi și fiecare dintre acești sporangi este capabil să formeze o nouă leziune. Odată începută, boala roșiilor întârziată se poate extinde prin acri în câteva săptămâni. Frunzișul plantei va fi complet distrus, iar fructele vor fi distruse de pete întunecate și grase de pulpă necrotică.
Mai multe despre cum arata mana la tomate, in videoclipul meu de mai jos ;
Comentarii
Trimiteți un comentariu