Pentru a ne bucura de frumusețea florilor de gladiole an de an, cei mai mulți grădinari trebuie să-și depoziteze cormurile de gladiole (uneori denumite și bulbi de gladiole) iarna. Bulbii gladiolelor, sau cormii, nu sunt rezistenți în lunile înghețate de iarnă, așa că trebuie să-i dezgropați și să-i păstrați până în primăvară dacă doriți să-i creșteți din nou în anul următor.
Mulți oameni fac greșeala de a dezgropa cormurile de gladiole prea devreme făcând-o înainte ca frunzișul să inceapa sa moară. Pentru îngrijirea corespunzătoare a gladiolelor de iarnă, ar trebui să așteptați până când primul îngheț a ucis frunzișul de deasupra solului. După ce o floare de gladiola isi termină înflorirea, planta își concentrează energia în cormul de la baza tulpinii. Dezgroparea gladiolelor poate începe la aproximativ opt săptămâni după aceasta, dar o puteți face oricând până la sosirea înghețului .
A ști când să dezgropi cormii de gladiole ar putea fi cea mai dificilă parte, dar în general este sigur dacă așteptați până când toată materia vegetală a devenit maro și a murit înapoi. Odată ce frunzișul este maro, puteți începe să dezgroapeți ușor cormurile de gladiole din sol.
Depozitarea bulbilor de gladiole
Săpați cormurile de gladiole folosind o furcă de grădină sau o cazma, săpați suficient de departe încât să nu atingeți cormul. Trageți planta de frunzele uscate și scuturați-o ușor pentru a îndepărta orice murdărie. S-ar putea să vedeți niște cormuri miniaturale crescând pe fund, pe care le puteți crește în plante de dimensiune completă în câțiva ani.
Următorul pas în îngrijirea de iarnă a gladiolelor este „vindecarea” cormilor gladiolelor. Lăsați cormii săpați deasupra solului timp de două zile pentru a le permite să se usuce. Transferați cormurile într-o cutie de carton și puneți-o într-un loc uscat și cald, cu o bună circulație a aerului, la aproximativ 22 C. Păstrați bulbii aici timp de aproximativ două săptămâni pentru a le permite să se usuce complet.
Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :
Comentarii
Trimiteți un comentariu