Leușteanul a fost folosit încă de pe vremea grecilor antici ca remediu pentru tulburările de stomac și pentru a ajuta digestia. Frunzele de leuștean pot împărtăși o aromă minunată de carne supelor de legume, tocăniței și supelor. După ce planta a înflorit, frunzele dezvoltă un gust amar, așa că este cel mai bine recoltat la începutul verii.
Semănați semintele in interior in luna martie sau direct in gradina din luna Aprilie. Germinarea durează 10-14 zile. Păstrați solul umed .
În creștere
Alegeți cu grijă locul pentru leuștean, deoarece sunt plante perene cu viață lungă și cresc in inălțime. Ele vor tolera umbra parțială până la plin soare. Leușteanul dezvoltă o rădăcină pivotantă lungă, așa că adăugați gunoi de grajd bine putrezit in locul in care il plantati. Luați în considerare gruparea leușteanului împreună cu alte plante alimentare perene, cum ar fi sparanghelul și rubarba, într-un pat permanent. Permiteți o întindere de cel puțin 1 m .
. Plantele de leuștean sunt perene, murind la sfârșitul toamnei, apoi reîncolțind de la bază în fiecare primăvară.
Pe lângă faptul că este o plantă impresionantă, leușteanul oferă mai multe recolte diferite. Frunzele tinere sunt partea cea mai utilizată – pot fi culese primăvara și vara și au o aromă blândă, dulce de țelină, cu o notă de anason. Frunzele tocate pot fi adăugate în salate, precum și în multe feluri de mâncare gătite, inclusiv supe și tocane. Tulpinile tinere pot fi, de asemenea, albite ca țelina, gătite sau confiate ca angelica, iar semințele pot fi folosite la copt. Chiar și rădăcinile sunt comestibile.
Mai multe, urmariti in videoclipul meu de mai jos :
Comentarii
Trimiteți un comentariu