Cimbru - un remediu naturist pentru anemie, boli de stomac, bronșită, astm și dificultăți de respirație



 Cimbrul este o plantă pe care toată lumea ar trebui să o aibă în farmacia și în bucătărie. Proprietățile sale vindecătoare și nutriția sunt cunoscute încă din cele mai vechi timpuri. Cimbrul este o plantă mică, cu gust și miros intens.

Îi plac regiunile mai sudice și are nevoie de mult soare pentru a înflori. Această plantă este considerată a fi de origine mediteraneană, iar astăzi este răspândită în toată lumea. Genul cimbru include multe specii, dintre care cimbrul comun este cel mai des folosit în tratament. Numele său latin este Thymus vulgaris și este cunoscut și sub numele de cimbru adevărat, cimbru de grădină, cimbru de pui și țipăt.


EFECTELE MEDICINALE ALE CIMBRULUI:

Cimbrul este unul dintre medicamentele mai ieftine disponibile pentru toată lumea. Printre altele, conține borneol, carvacrol, timol, saponine, tanin, glicozide, vitamine A, C, D, complex B, magneziu, fosfor, potasiu și zinc. Este folosit în mod tradițional pentru a trata anemie, febră, indigestie, respirație urât mirositoare și mahmureală. Este considerat a fi eficient împotriva tuturor tipurilor de crampe și pentru a atenua simptomele în timpul PMS. Cimbrul este benefic pentru stomac, motiv pentru care este adesea folosit la gătit. Este recomandat copiilor, deoarece respinge parazitii, in special viermii, si de asemenea intareste organismul copilului. Cimbrul întărește plămânii și îi curăță de mucus. Acționează împotriva tuturor tipurilor de spasme, tuse, bronșită, astm și dificultăți de respirație. Calmează nervii, dar nu induce somnul. Luați-l dacă suferiți de tensiune, nervozitate, insomnie, coșmaruri și dureri de cap. Ceaiul de cimbru ajută la tuse și bronșită și are efect antiseptic, așa că faceți gargară cu dureri în gât. Bea-l în timpul răcelilor ca măsură preventivă.

Pentru a face ceai, puneți o crenguță de cimbru într-o cană cu apă fierbinte.


Cimbrul actioneaza ca:

- antireumatic

- antiseptic

- anticoagulant

- bactericid

- afrodisiac

- tonic

- stimulant

- relaxant

- antiparazitar

- conservant natural si insecticid


APLICAȚIE EXTERNĂ:

Ca agent extern, îl puteți folosi pentru a dezinfecta răni, ulcere și arsuri, pentru a trata entorse, vânătăi, reumatism și dureri de dinți. Oamenii de știință susțin că tinctura de cimbru este foarte eficientă pentru tratarea acneei. S-a dovedit a fi eficient în distrugerea bacteriilor, în timp ce nu provoacă arsuri și usturime neplăcute. Poate fi aplicat sub formă de bandaje, cataplasme și loțiuni. Aplicați un amestec de miere și cimbru pe rănile minore pentru a preveni infecția. Băile cu cimbru sunt recomandate copiilor slăbiți, cu nervi slăbiți, reumatism, umflături și luxații.


ULEIURI ESENTIALE DE CIMBRU:

Există mai multe tipuri de uleiuri esențiale de cimbru care diferă ca compoziție chimică și acțiune. Toate au o mare putere de vindecare în comun. Chemotipul timol (tip de ulei în care predomină timolul) are un efect antiseptic puternic. Îndepărtează virușii și bacteriile. Capsulele cu timol sunt foarte eficiente in infectiile urinare si respiratorii. Datorită efectului său puternic, poate irita pielea și mucoasele, așa că se folosește diluat. Chemotipul linalolul are un puternic efect antimicrobian și antifungic. Este folosit pentru infecții respiratorii și urinare și probleme de acnee. Este mult mai blând decât timolul. Chemotipul geraniol este eficient împotriva ciupercilor Candida, Trychophyton și Microsporum și a mucegaiului Aspergillus. Este utilizat în tratamentul infecțiilor fungice și bacteriene ale tractului urinar și ca ajutor în timpul nașterii. Chemotipul thujenol-4 este utilizat împotriva chlamidiei, a bolilor reumatice și a slăbiciunii generale a organismului. Chemotipul p-cymene are un puternic efect analgezic și antiinflamator, deci este un remediu excelent pentru artrita reumatoidă și durerile musculare.


REPELENT NATURAL DE CIMBRU:

Vă puteți pregăti singuri insecticide din cimbru:


RETETA:

Ingrediente:

- 60 ml apa

- 60 ml ulei de masline sau de ricin

- 10 picaturi tinctura de eucalipt

- 15 picaturi tinctura de cimbru


PREPARARE:

Se amesteca apa si uleiul pana devine cremos. Apoi adăugați tincturi de plante. Păstrați repelentul într-un loc întunecat într-un recipient bine închis.


APLICAȚIE:

Folosiți-l ca protecție împotriva insectelor din natură.


UTILIZĂRI ÎN BUCĂTĂRIE:

Cimbrul se potrivește bine cu usturoi, roșii, măsline și vin, făcându-l o bază ideală pentru bucătăria mediteraneană. Se mai foloseste si la prepararea supelor, salatelor, preparatelor din legume, marinatelor si sosurilor. Nu-l deranjează să gătească lung. Cu toate acestea, nu exagerați - cimbrul are un miros puternic și un gust amar-picant.


PLANTARE SI CULTIVARE:

Pentru a cultiva cimbru in casa, alegeti un sol usor, calcaros si pietros, intrucat nu tolereaza umezeala. Plantați-l într-un loc însorit și ferit de vânt. Recoltați-l vara și lăsați câteva tulpini pentru sămânță.

Comentarii