Grădina trebuie udată dimineața sau seara?

 Există păreri diferite printre grădinari despre dacă este mai bine să udați legumele dimineața sau seara.

Zilele reci au adus multă ploaie, așa că nu era încă necesară udarea abundentă a grădinii. Dar, pe măsură ce devine mai cald și mai uscat, grădinarii se întreabă când să ude grădina pentru a obține cele mai bune rezultate din plante.

Dimineata sau seara? „ Nu există nicio dezbatere și nu este vorba despre fiecare grădinar să-și facă felul său. Cu siguranță este mai bine să udați grădina dimineața decât seara”, explică Miša Pušenjak, expert în legumicultură și agricultură de la Institutul Agricol și Silvic din Maribor. „Dimineața, pământul se răcește, la fel și apa (dacă este ținută în butoaie), ceea ce înseamnă mai puțin șoc pentru sol și pentru plante.

„Irigarea dimineața este mai eficientă pentru că planta absoarbe nutrienții din sol de dimineața până la prânz (trebuie să avem grijă de soare, nu de ora mișcării ceasului) și le sintetizează după-amiaza”, adaugă el.

„Nu trebuie să udăm niciodată plantele în timpul zilei, chiar dacă se ofilesc. Dacă le înmuiați sau udați cu apă rece în acel moment, poate fi fatal și veți arde frunzele dacă le pulverizați cu apă rece într-o zi fierbinte”, spune Pušenjak, adăugând că plantele umede sunt mai susceptibile la boli și dăunători.


Miša Pušenjak subliniază că irigarea prin picurare este mult mai bună pentru plante decât udarea cu un udator.

Dacă urmează să udăm plantele seara, trebuie să temperăm apa, ne sfătuiește expertul. „Dacă avem fântână sau altă sursă de apă rece, ziua o lăsăm într-un recipient potrivit (de preferat alb ca să nu se încălzească) la umbră, niciodată la soare. Apa nu trebuie să fie nici caldă, nici fierbinte, dar nici rece, undeva între 20 și 30 de grade”, spune Pušenjak și avertizează că nu trebuie să uităm de furtunul în care apa poate deveni foarte fierbinte. Turnarea acestei ape fierbinți ne-ar distruge eforturile.

De asemenea, trebuie să așteptăm ca plantele să-și „vină în fire” înainte de a uda seara. „Nu le udați seara devreme, ci așteptați neapărat ca temperatura să scadă sub 30 de grade, adică în timpul unui val de căldură poate fi abia după ora 22 sau 23”, avertizează el.

Plantele care nu trebuie udate niciodată de frunze sunt plante fertile - roșiile, ardeii, vinetele, castraveții, dovleceii, dovleceii... Dar pentru salată verde și varză, dacă este foarte cald, Pušenjak sfătuiește chiar să le udați după frunze. Dimineața – pentru că va răci planta. „Totuși, aveți grijă să nu faceți picăturile prea groase”, adaugă el.


De câtă apă avem nevoie? „Mai ales pentru începători, un truc bun este să sapi puțin cu o lopată pentru a vedea cât de adânc a ajuns apa după udare”, ne sfătuiește el și spune că mulți vor fi surprinși de câtă apă se folosește în zilele caniculare.

Pušenjak indică, de asemenea, necesitatea mulcirii - apa se evaporă mult din solul gol. Dacă le acoperim, de exemplu, cu iarbă sau paie, conform lui Miša Pušenjak, economisim jumătate din apă, iar mulciul protejează plantele de schimbările excesive de temperatură.

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii