Soluții naturale pentru eliminarea ploșnițelor din grădină

 În grădină, mai multe specii de insecte de scut fac tot posibilul pentru a enerva grădinarii.


Plosnita verde: este cel mai de temut pentru că îi plac în mod deosebit solanaceele (roșii, vinete, cartofi ), precum și fasolea și castraveții. După cum sugerează și numele, este recunoscut prin culoarea verde caracteristică.

Plosnita de  varză: Eurydema ventralis, Eurydema ornata și Eurydema oleracea care găsesc frunzele și se hrănesc cu seva. Acest grup de insecte are modele roșii și negre.

Plosnita marmorată: numele său îngrozitor descrie această insectă maro-gri, originară din Asia. Marmorated înseamnă „asemănător cu marmura”, adică arată ca o piatră de marmură lustruită. Se răspândește în Europa din cauza încălzirii globale. Face ravagii în livezi, dar și la dovlecei și varză . Are două semne albe pe antene, spre deosebire de plosnita europeana care are trei.

Lygus pratensis: de culoare maro deschis, afecteaza atat florile cat si legumele precum castraveti, capsuni, ardei etc.

Cea mai buna metoda de a scapa de ele este sa le culegi cu mana, daca nu sunt multe, deoarece sunt foarte rezistente la insecticide. Dupa ce le strangeti le pune in apa, lasati la macerat 4 zile iar cu lichidul rezultat se stropeste in jurul zonelor afectate.

Maceratul de urzica nediluat functioneza foarte bine impotriva plosnitelor. Turnati direct pe planta afectata sau pulverizati.

Insecticide naturale

Decoctul de usturoi și ardei iute

Se pare că acest decoct are un efect de respingere asupra insectelor mirositoare.


Fierbeți aproximativ 1 litru de apă de ploaie sau apă filtrată (1 litru).

Adăugați 4-5 catei de usturoi zdrobit și 1 ardei iute tocat mărunt (100 g usturoi).

Mentine fierberea timp de 15 minute.

Acoperiți și lăsați la înmuiat timp de 12 ore.

Turnați preparatul într-un pulverizator folosind o sită de bucătărie pentru a-l filtra.

Puteți păstra acest decoct la rece timp de 10 zile. Pentru a-l folosi, pur și simplu pulverizați-l pe plantele afectate.


Ceai de pelin (sau ceai cu buruieni)

Unii grădinari recomandă ceaiul fermentat de pelin . Pentru a-l face singur, nimic nu ar putea fi mai ușor!

Umpleți un recipient nemetalic cu  apă de ploaie sau apă filtrată.

Introduceți pelin proaspăt tocat .

Pune-lîn apă.

Amestecați zilnic cu un băț, împingând sacul de material vegetal pentru a-l agita.

Atâta timp cât bulele se ridică la suprafață, fermentația este în desfășurare. Când se termină, ceaiul tău cu buruieni este gata!

Se toarnă în sticle sau cutii.

Pentru a-l folosi, va trebui să-l diluați la 10% în apă. 

Mai multe, urmariti in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii