Truc pentru a preveni incoltirea cartofilor



 Dacă cartofii tăi încolțesc des, există o modalitate de a o preveni.

Sunt greșeli pe care le facem noi înșine, dar de acum încolo vei ști ce să faci.

Nu va mai trebui să vă faceți griji pentru asta.

Prin încolțire, amidonul din cartofi este transformat în zahăr și astfel această legumă este pregătită pentru o nouă dezvoltare. În zilele de iarnă și la începutul primăverii, cartofii „vreau să crească”, așa că mugurii „ieșesc” repede. Cu mici greșeli, de care poate nici nu suntem conștienți, contribuim la accelerarea acestui proces, iar cartofii se deteriorează mai repede.


Condiții

Cel mai bine este să-l păstrați într-un loc întunecat, uscat și mai răcoros (dar aveți grijă să nu fie prea rece, pentru ca cartofii să nu înghețe). Nu-l spălați niciodată înainte de a-l pune deoparte, puteți elimina doar pământul și murdăria cu mâinile. Ține-le departe de soare. Dacă cartofii tăi s-au înmuiat, îi poți folosi în continuare - doar pune-i în apă rece timp de 2 ore pentru a se întări și vor avea un gust mai bun. Scoateți întotdeauna părțile verzi din cartofi.


Povestea merelor

Cel mai interesant truc pentru a încetini germinarea cartofilor este cel cu măr. Dacă pui 1 măr într-o pungă cu cartofi, vei preveni germinarea.

Din fericire, oamenii de știință au abordat această problemă pentru a rezolva în cele din urmă dilema. Să vă spunem imediat că trucul cu mere funcționează, dar poate provoca și contra-efecte dacă nu îl implementați corect.

Gazul de etilenă, eliberat de mere în timp ce sunt încă cules și se maturizează, poate încetini germinarea cartofilor. (Acesta este singurul hormon vegetal în stare gazoasă și plantele îl eliberează în timpul coacerii, și multe și după recoltare). Perele, merele, prunele, piersicii, kiwi-urile și fructele tropicale sunt uneori culese verzi sau semiverzi (este mai ușor să le transporti așa) și se coace prin eliberarea acestui gaz. Este un proces natural.

Potrivit acesteia, se pare că etilena ar afecta faptul că cartofii se deteriorează mai repede dacă este în compania acestui fruct. S-a dovedit însă că etilena poate încetini germinarea cartofilor, dar numai dacă este prezentă în concentrații scăzute.

Un kilogram de mere eliberează aproximativ 1,7 ml de etilenă în 24 de ore. Ar fi prea mult pentru cartofi. Dacă păstrați merele lângă alte legume, acestea se vor deteriora mai repede. Dar, dacă păstrați cartofii într-o pungă sau recipient deschis în care puneți 1 sau două mere (în funcție de cantitatea de cartofi), gazul va fi eliberat în cantități suficiente pentru a preveni germinarea, deoarece va putea scăpa din cutie sau pungă.

Comentarii