10 mituri despre îngrășăminte care vă vor economisi bani



 Îngrășămintele sunt foarte greșit înțelese de către grădinari și din motive întemeiate. Cele mai multe cărți și videoclipuri repetă mituri despre îngrășăminte, iar producătorii creează și mai multe mituri pentru a vinde produse de care nu ai nevoie. Chiar și experții, cum ar fi societățile de plante, oferă informații greșite despre îngrășământ.


Am adunat 10 dintre cele mai mari mituri despre îngrășăminte în această postare și, odată ce le înțelegi mai bine, vei economisi bani.


Cuprins

Termenul de îngrășământ

Mitul #1: Îngrășământ specific plantelor

Mitul #2: Fertilizați pentru a hrăni plantele

Mitul #3: Sărurile Epsom sunt un îngrășământ bun

Mitul #4: Amplificatorii de înflorire măresc înflorirea

Mitul #5: Îngrășămintele pentru transplant funcționează

Mitul #6: Sărurile de îngrășăminte sintetice dăunează plantelor

Mitul #7: Nutrienții organici sunt mai buni decât nutrienții sintetici

Mitul #8: Sărurile ucid microbii

Mitul #9: Îngrășământul organic este mai bun

Mitul #10: Drojdia este un îngrășământ bun

Mitul bonus #11: Hrănirea foliară funcționează bine

Mitul bonus #12: Trebuie să fertilizați


Termenul de îngrășământ

Folosesc termenul pentru a mă referi atât la îngrășământul sintetic, cât și la cel organic. Ambele adaugă substanțe nutritive în sol și ajută la hrănirea plantelor, deci ambele sunt îngrășăminte. Când mă refer doar la un grup sau la altul, voi fi specific.


Mi-aș dori grădinarii să urmeze această regulă pentru a-și face scrierile mai clare.


Mitul #1: Îngrășământ specific plantelor

Îngrășămintele specifice plantelor sunt lucruri precum îngrășământul cu trandafiri, îngrășământul pentru roșii, îngrășământul pentru orhidee, îngrășământul cu violet african și așa una. Multe informații despre grădinărit vor oferi NPK „potrivit” pentru o anumită plantă. Nu există îngrășământ specific plantelor, decât în ​​mintea oamenilor de marketing și în mintea grădinarilor pe care i-au convins.



Iată un test simplu pe care îl puteți face pentru a confirma acest lucru. Google pentru imagini cu o anumită plantă îngrășăminte. Am făcut asta pentru trandafiri.


Câteva îngrășăminte comerciale perfecte pentru trandafiri - de ce sunt toate diferite?


Acestea sunt toate așa-numitele îngrășăminte de trandafiri fabricate de experți din industria îngrășămintelor. Dacă te uiți la cel din colțul din stânga sus, are un NPK de 6-12-16, ceea ce ne spune că trandafirii au nevoie de mult potasiu. Cel din colțul din dreapta jos este un 4-6-2. Acest producător crede că trandafirii au nevoie de foarte puțin potasiu în comparație cu N și P. Cel din mijloc este un 14-12-11, în esență ceea ce grădinarii numesc în mod incorect un îngrășământ echilibrat . Deci, trandafirii au nevoie de cantități egale din fiecare nutrient?


Cum pot toți acești experți să vândă cel mai bun îngrășământ de trandafiri atunci când sunt toate formulări diferite? Ei nu pot. Cel mult, unul are dreptate, iar ceilalți greșesc. Dar, de fapt, toți greșesc. Nu există îngrășământ de trandafiri. Majoritatea plantelor folosesc nutrienți într-un raport de 3-1-2. Acest lucru este valabil pentru trandafiri, varză și orhidee. Plantele cu creștere rapidă folosesc mai mulți nutrienți decât plantele cu creștere lentă, dar raportul rămâne aproximativ același.



Mitul #2: Fertilizați pentru a hrăni plantele

Nu hrănim plantele în felul în care ne hrănim noi înșine sau animalele noastre de companie. Plantele preiau nutrienții de care au nevoie din sol. Ei nu înghit îngrășământul pe care tocmai l-ați pus pe sol.


Treaba noastră ca grădinari este să înlocuim nutrienții lipsă din sol. Dacă nu lipsește nimic - nu este nevoie să fertilizați .


Aceasta ar putea părea o simplă semantică – hrănim plantele sau înlocuim nutrienții lipsă, dar diferența dintre aceste două afirmații are un impact uriaș în modul și ce folosim pentru a fertiliza. Dacă solului lipsește azot, trebuie să adăugăm azot pentru creșterea trandafirilor sau a oricărei alte plante. Dacă solul are deficit de potasiu, trebuie să adăugăm potasiu.



Înlocuiți nutrienții lipsă din sol – nu hrăniți plantele.


Acest lucru înseamnă, de asemenea, că nu trebuie să fertilizați într-un program regulat, deoarece plantele nu sunt hrănite.



Mitul #3: Sărurile Epsom sunt un îngrășământ bun

Aceasta este o prostie completă despre care am discutat înainte în Miturile sării Epsom în grădină .


După unele definiții legale, sărurile Epsom nu sunt nici măcar îngrășământ, deoarece conține doar magneziu și sulf, dar cel mai important este că, dacă nu aveți o deficiență de magneziu sau sulf, sărurile Epsom nu au loc în grădină. Și dacă aveți o deficiență - există opțiuni mult mai puțin costisitoare.


Mitul #4: Amplificatorii de înflorire măresc înflorirea

Amplificatorii de flori și făina de oase au ambele niveluri ridicate de fosfat (P) și se crede în mod incorect P ridicat va produce mai multe flori. Nu va fi. Toate părțile plantei au nevoie de aproximativ aceeași cantitate de nutrienți. Florile nu au nevoie de mai mult fosfat.


Cu excepția cazului în care există o deficiență de fosfat în sol și acest lucru nu este obișnuit în majoritatea solului, amplificatorii de înflorire și făina de oase nu produc flori mai bune.




Mitul #5: Îngrășămintele pentru transplant funcționează

Ideea de aici este similară cu mitul #4. Se susține că valorile ridicate ale fosfatului găsite în plantele de pornire și amplificatoare de rădăcină cresc creșterea rădăcinilor, dar acest lucru nu este adevărat, cu excepția solurilor care au deficit de fosfat. Majoritatea solului din America de Nord nu are deficit de fosfați.



Mitul #6: Sărurile de îngrășăminte sintetice dăunează plantelor

Publicul larg folosește cuvântul sare pentru a se referi la sarea de masă sau la sarea de drum folosită iarna, ambele fiind clorură de sodiu. Sarea de masă este formată din atomi de sodiu și clor. Sodiul este foarte toxic pentru plante, iar grădinarii pot vedea acest lucru dacă trăiesc în climate reci. Plantele care cresc de-a lungul drumului primesc prea mult sodiu din sărarea iernii și pot muri. Multe plante nu vor crește de-a lungul țărmurilor mării din același motiv. Clorul este, de asemenea, toxic, dar nu la fel de toxic precum sodiul.


Chimiștii folosesc cuvântul sare cu totul diferit. Pentru ei, o sare este orice moleculă care este alcătuită din doi sau mai mulți ioni. Clorura de sodiu (NaCl) este formată din doi ioni; sodiu și clor. Azotatul de amoniu (NH4NO3) este, de asemenea, o sare și este format dintr-un ion de amoniu (NH4) și un ion de azotat (NO3). Clorura de potasiu (KCl) este comună în îngrășăminte și este formată dintr-un ion de potasiu (K) și un ion de clor (Cl). Există sute de săruri diferite.


Cu excepția ureei, îngrășămintele sunt săruri . Cu toate acestea, acești ioni de sare sunt, de asemenea, nutrienții de care plantele au nevoie pentru a supraviețui. În cantități rezonabile, sărurile nu dăunează plantelor. De fapt, ei mor fără ele.


Desigur, prea multe lucruri bune pot fi dăunătoare. Prea mult îngrășământ pe gazonul tău îl face să devină maro și iarba poate muri. Prea mult îngrășământ organic, cum ar fi gunoiul de grajd de pui, ucide și plantele.


Îngrășământul în mod clar sintetic nu dăunează plantelor atunci când este utilizat în mod corespunzător.



Mitul #7: Nutrienții organici sunt mai buni decât nutrienții sintetici

Văd foarte mult această părere. Din păcate, mulți oameni au fost condiționați să echivaleze „sintetic” cu „dăunător”. Pur și simplu nu este adevărat. Unul dintre cei mai mortali compuși de pe pământ este ricina din planta de fasole . Este natural, organic și mortal.


Când îngrășământul sintetic este pus pe sol, apa îl dizolvă și îl transformă rapid în ioni nutritivi gata de utilizare a plantelor.


Îngrășământul organic funcționează diferit. Este alcătuit în mare parte din molecule mari precum proteine, amidon, lignină, ADN și clorofilă, pentru a numi câteva. Proteinele conțin azot și sulf, dar plantele nu le pot folosi până când proteina nu se descompune. Microbii transformă moleculele mari de proteine ​​în bucăți mai mici de proteine ​​și apoi în aminoacizi și în cele din urmă sunt eliberați ionii de nitrat și sulfat. Numai atunci plantele le pot folosi.


Același proces are loc cu toate moleculele mari. ADN-ul eliberează fosfat, clorofila eliberează magneziu și azot. Dar descompunerea are loc încet – vorbim de luni și ani, nu de zile.


Moleculele de nitrați din surse organice și sintetice sunt identice

Cum se compară un ion de nitrat sintetic cu un ion de azotat organic eliberat? Sunt identice. Plantele nu pot face diferența și nici laboratoarele. Ideea că nitratul „organic” este cumva superior este complet greșită. Nutrienții produși de un sac de îngrășământ sintetic și un sac de compost sunt identici.


Mitul #8: Sărurile ucid microbii

Este obișnuit să vedeți afirmații de genul, nu folosiți îngrășământ sintetic, deoarece ucide viața solului. Acest lucru pur și simplu nu este adevărat.


Microbii, animalele, plantele și chiar oamenii au nevoie de aceiași nutrienți. Toți au nevoie de acea moleculă de nitrat. Dacă nitratul sintetic ar ucide microbii, ar ucide și plantele și pe noi.




Mitul #9: Îngrășământul organic este mai bun

Îngrășământul organic este mai bun în unele situații, dar nu pentru că este organic.


Îngrășământul organic tinde să fie format din molecule mari care trebuie descompuse. Acest lucru duce la o hrănire lentă timp de câțiva ani și acesta este un mare avantaj în majoritatea grădinilor, dar există câteva excepții. Plantele de apartament și plantele care cresc în containere se descurcă mai bine cu o hrănire rapidă și, prin urmare, sinteticul funcționează mai bine. Hrănirea rapidă cu materiale sintetice este, de asemenea, un avantaj în grădinile de legume unde se dorește o creștere rapidă, mai ales într-un climat rece cu un sezon de vegetație scurt. Vreau roșii acum – abia aștept 3 ani să se descompună gunoiul de grajd.


Îngrășământul organic adaugă și un alt ingredient important: carbonul. Unii îl numesc humus (care nu există cu adevărat), iar alții îl numesc substanțe humice . Ideea principală este că nivelurile mai ridicate de carbon din sol conduc la o mai bună sănătate a solului și o mai bună structură a solului. Îngrășământul organic poate adăuga carbon , dar sinteticul nu. Acest carbon este cel care face organicul mai bun pentru grădinărit lung.


Unele forme lichide de îngrășământ organic adaugă foarte puțin carbon și nu sunt cu mult mai bune decât îngrășământul sintetic .



Mitul #10: Drojdia este un îngrășământ bun

Amestecă puțină drojdie uscată, zahăr și apă caldă. Lasă drojdia să crească câteva ore. Se spune că acesta este un îngrășământ grozav, dar drojdia nu este mai bună decât orice alt material organic .


Mitul bonus #11: Hrănirea foliară funcționează bine

Hrănirea foliară funcționează într-o oarecare măsură, dar are limitări. Poate furniza doar cantități mici de nutrienți și, prin urmare, nu este potrivit pentru furnizarea de macronutrienți.


O altă limitare este că nu toți nutrienții se mișcă ușor în plante. Unii nutrienți sunt imobili și, odată absorbiți de frunze, nu se vor muta în alte părți ale plantei. De exemplu, calciul este imobil, iar calciul absorbit de frunze nu se va muta în fructe sau rădăcini. Un spray de calciu direct pe fructe îi poate permite să absoarbă calciul direct.




Mitul bonus #12: Trebuie să fertilizați

 Amintiți-vă că fertilizarea înseamnă înlocuirea nutrienților lipsă și din pământul grădinii nu lipsesc nutrienți până la un nivel care necesită înlocuire. În acest caz, nu trebuie să fertilizați.


O excepție sunt containerele. Sunt udate mult, ceea ce elimină substanțele nutritive din fund, așa că au nevoie de îngrășământ obișnuit. De asemenea, nu au nici un sol real pentru a oferi nutrienți.


O grădină de legume ar putea avea nevoie de mai mulți nutrienți în climatele de sezon scurt. Avem nevoie de o creștere rapidă pentru a obține o recoltă, dar chiar și acolo, este important să adăugăm doar nutrienții lipsă.


Dacă nu știți ce lipsește, adăugați un inch sau doi de compost în fiecare an ca mulci și creșteți chestii. Aceasta va adăuga probabil destui nutrienți și adaugă puțin carbon pentru construirea solului.

Comentarii