Culturile de usturoi sunt acum expuse riscului de molia distructivă a prazului, un dăunător cunoscut pentru că provoacă daune semnificative și reduce recoltele. Dacă observați găuri în frunzele de usturoi sau excremente (excremente de insecte), este posibil să aveți de-a face cu această molie. Este esențial să identificați și să preveniți acești dăunători din timp pentru a asigura o recoltă sănătoasă și bogată de usturoi.
Molia prazului atacă și ceapa și prazul, iar informațiile din această postare se aplică și acestor culturi.
Înțelegeți dăunătorul
Identificarea moliei prazului
Ciclul de viață al moliei prazului
Larvele vor deteriora bulbii de usturoi?
Zonele geografice care sunt afectate
Prevenire și control
Este BTk eficient împotriva moliei de praz?
Ce ar trebui să facă un grădinar?
Înțelegeți dăunătorul
Grădinarii sunt mult prea repede să găsească o posibilă soluție atunci când cred că au o problemă cu dăunătorii. Este mult mai bine să respirați și să urmați acești pași:
Identificați dăunătorul. Dacă nu știi ce este, nu vei reuși să o controlezi.
Înțelegeți ciclul său de viață, care vă ajută să știți când și cum să rezolvați problema.
Înainte de a face ceva, decideți dacă este nevoie de acțiune. În multe cazuri nu este și pur și simplu poți învăța să trăiești cu dăunătorul.
Identificarea moliei prazului
Moliile prazului pot face ravagii culturilor de usturoi, provocând daune vizibile care vă pot afecta recolta . Înțelegerea modului de identificare a acestor dăunători este crucială pentru intervenția în timp util și controlul eficient. Să intrăm în caracteristicile fizice ale adulților de molii de praz, ouă, larve, precum și semnele de infestare la care ar trebui să fii atent.
Caracteristici fizice
Adultii de molii de praz sunt mici, doar 1/4 inch (6 mm) lungime. Au aripi maro, cu un diamant alb recunoscut pe spate, dar vei vedea rar una pentru că sunt nocturne. Ouăle sunt chiar mai mici, de formă ovală și sunt de obicei depuse pe partea inferioară a frunzelor de usturoi.
Ouăle eclozează în larve de culoare verde pal, cu capete mai închise la culoare. Când sunt complet crescuți, se pupă formând un mic cocon acoperit cu plasă.
Semne de infestare
Aceste semne comune sunt destul de ușor de observat.
La allium-urile cu frunze plate, cum ar fi usturoiul și prazul, larvele sunt de obicei situate în axele frunzelor din partea superioară a plantei, unde găsesc țesut fraged de mâncat, iar frunza îi oferă protecție împotriva prădării. Pe alliums cu tulpini goale ca ceapa, larvele pot fi găsite în interiorul tulpinii.
Pupele vor fi situate mai jos pe plantă și sunt de obicei situate pe exteriorul frunzei.
Găurile neregulate ale frunzelor sunt un semn bun că sunt prezente larve, la fel ca și excrementele (caca de insecte) care tinde să se depună în axele frunzelor.
La usturoiul cu gât dur, un scape deformat este un semn sigur al molii de praz.
Ciclul de viață al moliei prazului
Numărul de generații și timpul petrecut în fiecare etapă a unui ciclu este foarte dependent de temperatură. În zonele 5-7, molia are în general două stadii de larve și trei stadii de adult, al treilea adult iernând. Fiecare ciclu de viață poate dura de la 3 până la 6 săptămâni. Primul ciclu de larve este prezent de la mijlocul lunii mai până la jumătatea lunii iunie, iar al doilea ciclu la mijlocul lunii iulie până la jumătatea lunii august. Climele mai calde pot avea 4 stadii adulte.
Molia prazului iernează de obicei ca adult ascuns în diferite locuri unde primește o oarecare protecție împotriva frigului, dar poate ierni și ca un cocon. În ambele cazuri, molia adultă devine activă la începutul primăverii, se împerechează și începe să depună ouă. Depunerea ouălor are loc pe parcursul mai multor săptămâni, după care molia moare.
Ouăle eclozează în larve (omizi) care încep să se hrănească. Sunt destul de mici, dar afectează destul de mult frunzele tinere. Odată crescuți complet, se pupă și își continuă dezvoltarea. Apoi eclozează în adulți și ciclul se repetă.
Ouăle pentru ambele stadii larvare sunt depuse pe meristemul de creștere superior (creștere nouă în partea de sus). Primul stadiu larvar rămâne în vârful plantei. Al doilea stadiu larvar începe, de asemenea, în vârful plantei, dar își poate găsi drumul în bulb (vezi mai jos). „Dacă omizile de molii de praz se hrănesc cu frunze de allium în timpul recoltării, se vor muta în bulbi pe măsură ce frunzele se usucă în timpul întăririi. Daunele de hrănire și găurile de ieșire pe bulbi în timp ce sunt depozitați pot reduce semnificativ capacitatea lor de comercializare și deschide bulbii la infecție secundară”.
Larvele vor deteriora bulbii de usturoi?
Larvele pot deteriora bulbul sau nu, în funcție de climă și de variațiile sezoniere. Dacă larvele nu ajung la bulb, nu-l va deteriora direct, așa că adevărata întrebare pe care trebuie să o punem este când și cum ajung larvele la bulb?
Este important de înțeles că, chiar dacă larvele nu ajung la bulb, tot dăunează bulbului de usturoi prin reducerea creșterii superioare. Acest lucru reduce fotosinteza și, la rândul său, are ca rezultat becuri mai mici.
Prima generație de larve nu încearcă să călătorească până la bulb, preferând în schimb să mănânce din noua creștere fragedă de la vârful plantei. A doua generație rămâne, de asemenea, în vârf până când planta începe să moară. Apoi este forțat să se hrănească cu țesutul sensibil din interiorul tulpinii, în cele din urmă mâncându-și drumul către bulb.
Ce determină cât de departe ajung larvele în jos pe tulpină? Perioada anului și vremea.
Usturoiul este recoltat în mod normal de la mijlocul lunii iulie până la începutul lunii august în zona 5. Dacă ouăle sunt depuse aproape de momentul recoltării, larvele nu au suficient timp pentru a ajunge la bulb înainte de recoltare.
Dacă temperaturile sau nivelurile de umiditate determină usturoiul să însenesce (partea superioară moare înapoi) devreme, forțează larvele să se îndrepte mai devreme pe tulpină spre bulb. Odată ajuns acolo, pot continua să se hrănească pe măsură ce usturoiul se maturizează și chiar și după ce este recoltat.
Travis Cranmer, specialist în culturi de legume la Ministerul Agriculturii din Ontario (OMAFRA) a constatat că în Ontario (zona 5), larvele ajung rar la bulb. Orice larve găsite în depozit în august sau septembrie este probabil să fie molia indiană a făinii și nu molia prazului.
Dacă găsiți molia prazului la începutul sezonului, este o idee bună să verificați oficiile agricole locale pentru a înțelege probabilitatea ca larvele să ajungă la bulb din zona dumneavoastră.
Prevenire și control
Infestările cu moliile prazului pot fi controlate și aproape eliminate. Cheia succesului este înțelegerea ciclului de viață și aplicarea controalelor la momentul potrivit. De exemplu, nu are rost să pulverizați când larvele nu se hrănesc activ. Dacă folosiți huse de rând, le puteți lăsa în timpul zilei, deoarece molia este nocturnă.
Rotația culturilor
Rotația culturilor funcționează bine la fermele unde puteți muta o cultură pe distanțe lungi, dar nu funcționează pentru majoritatea curților din spate. Molia prazului călătorește aproximativ 200 de metri în timpul vieții, ceea ce nu este o distanță mare, dar este mai departe decât majoritatea curților din spate.
Practici de salubritate
Îndepărtați orice reziduuri de cultură sau resturi după recoltare. Acest lucru elimină potențialele ascunzători pentru pupe și adulți.
Acoperiri de rânduri plutitoare
Acoperirile de rând plutitoare servesc ca un scut valoros pentru plantele de usturoi, acționând ca o barieră care împiedică fizic moliile de praz să ajungă și să depună ouă pe frunziș. Aceste țesături ușoare și respirabile permit luminii soarelui, apei și aerului să pătrundă în timp ce țin la distanță dăunătorii. Plasarea copertelor de rând peste usturoi creează o incintă de protecție care menține un mediu favorabil creșterii plantelor, descurajând în același timp vizitatorii nedoriți de insecte.
Pentru a maximiza eficacitatea copertelor de rând, sincronizarea și aplicarea adecvate sunt cruciale. Este recomandat să instalați capace de rând la începutul sezonului de vegetație, în mod ideal înainte de începerea activității moliei de praz. Fixați capacele ferm pe pământ pentru a preveni dăunătorii să găsească puncte de intrare și pentru a asigura o potrivire perfectă care minimizează golurile sau deschiderile.
Capacele de rând pot fi îndepărtate în timpul zilei în timp ce lucrați la recoltă, dar trebuie înlocuite peste noapte. Ele pot fi, de asemenea, îndepărtate între ciclurile de creștere, odată ce sunteți sigur că molia nu depune în mod activ ouă. Capcanele de monitorizare sunt folosite în agricultură pentru a obține momentul corect, dar în curtea din spate va trebui să folosiți calendarul și propria experiență.
Insecticide sistemice
Agricultura are acces la insecticide sistemice care sunt foarte eficiente (vezi tabelul de mai jos), dar acestea pot să nu fie disponibile proprietarilor de case.
Control biologic folosind BTk
Bacillus thuringiensis var. kurstaki (BTk) oferă o soluție naturală și ecologică pentru gestionarea populațiilor de molii de praz. BTk este o proteină produsă de microbi care vizează dăunătorii lepidoptere (molii și fluturi), rămânând în același timp sigur pentru alte insecte, animale și oameni. Perturbează sistemul digestiv al dăunătorilor, ducând la dispariția lor fără a dăuna plantei sau ecosistemului.
Pentru a fi eficiente, larvele trebuie să consume BTk. Prin urmare, este important să îl pulverizați în faza de larve și să pulverizați partea din frunze în care se hrănesc larvele. Nu există niciun beneficiu pulverizarea părții inferioare a unei plante de usturoi, deoarece larvele sunt în partea de sus. De asemenea, BTk nu va dăuna coconilor, deoarece nu se hrănesc.
De asemenea, această soluție nu este eficientă pentru alliums, cum ar fi ceapa, care au tulpini goale. În astfel de cazuri, larvele trăiesc în interiorul tulpinii și un spray non-sistemic nu va pătrunde în tulpină.
O credință comună este că BTk conține bacteriile reale, dar acesta este un mit .
Este BTk eficient împotriva moliei de praz?
Mai multe substanțe chimice sintetice și chimice biologice au fost testate pe praz pentru a vedea cât de eficiente sunt. Sinteticele sunt foarte eficiente, arătând rate de mortalitate în intervalul 80% până la 90%.
Dintre agenții biologici, spinosad a funcționat destul de bine cu mortalități în jur de 70%. Nici Neem , nici BTk nu au fost foarte eficiente, ambele având rate de mortalitate de aproximativ 12%.
Deși multe surse online recomandă BTk, nu este chiar cea mai bună soluție.
Rețineți că prazul și usturoiul au frunze plate, iar larvele trăiesc mai ales pe exteriorul frunzei, oferind o bună expunere la produse precum BTk. Pe ceapă, dăunătorul trăiește în interiorul tulpinii goale și, prin urmare, agenți precum BTk sunt și mai puțin eficienți.
Ce ar trebui să facă un grădinar?
Familiarizați-vă cu informațiile de mai sus și urmăriți îndeaproape usturoiul. Am crescut usturoi de peste 40 de ani și nu am avut niciodată probleme, dar anul trecut am avut câteva plante infestate. Acesta este un nou dăunător care a fost găsit pentru prima dată în Canada acum 20 de ani și este acum raportat de mulți grădinari.
Preveniți problema înainte de a începe utilizând capace de rând și spray-uri BTk sau spinosad. Timpul pentru ambele este critic. Pulverizarea prea devreme sau prea târziu este o pierdere de timp și bani.
Comentarii
Trimiteți un comentariu