Este un dăunător grav al roșiilor, deoarece reduce randamentul cu până la 40%. Puieții sunt verzui spre maro, cu linii întunecate de mărimea unei jumătăți de deget. Femelele adulte sunt molii galbene cu pete maro închis pe aripi. Larvele se hrănesc cu frunze și mai târziu fac găuri în fructe care pot fi de până la dimensiunea unui bob de mazăre. În timpul hrănirii, jumătate din corpul larvei rămâne în afara fructului. Fructul atacat se coace devreme. Foricul fructelor poate mânca conținutul de fructe și poate face să putrezească.
Femelele depun multe ouă albe pe frunzele și florile superioare. O larvă poate deteriora 2-8 roșii în 20 de zile. Preferă fructele verzi pentru hrănire. Atacul începe la formarea fructelor.
Ara adânc câmpul după recoltare pentru a expune pupele la soare și la păsările care se vor hrăni cu ele
Furnicile prădătoare, păianjenii, damisele, muștele tâlhari, viespile parazite și muștele parazite sunt toate inamicii naturali ai forătorului fructelor. Nu-i ucide dacă îi vezi!
•
Colectați și distrugeți manual fructele afectate
•
Când 10% din fructe sunt afectate, pulverizați unul dintre următoarele substanțe chimice de 2-3 ori la intervale de 10-15 zile:
◦
benzoat de emamectină 1,9 EC @ 250 ml/100 L apă/acru
◦
indoxacarb @175 ml/100 L apă/acru
◦
flubendiamidă @ 20ml/100 L apă/acru
Când utilizați un pesticid, purtați întotdeauna îmbrăcăminte de protecție și urmați instrucțiunile de pe eticheta produsului, cum ar fi doza, momentul aplicării și intervalul înainte de recoltare.
Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :
Comentarii
Trimiteți un comentariu