Putregaiul alb al cepei si usturoiului

 Putregaiul alb este o boală fungică gravă a cepei, usturoiului și prazului, care provoacă frunzele îngălbenite, ofilite și degradarea rădăcinilor și a bulbului. Poate persista în sol mulți ani.


Simptome

Este posibil să observați următoarele simptome:


Deasupra solului, primul simptom este îngălbenirea și ofilirea frunzelor, în special pe vreme uscată

În condiții mai umede, plantele s-ar putea să nu se ofilească, dar vor deveni afânate în sol

Sub pământ, agentul patogen putrezește rădăcinile și apoi invadează bulbul

Creșterea fungică albă, pufoasă apare la baza bulbului, iar mai târziu această creștere devine acoperită de structuri mici, rotunde, negre, asemănătoare semințelor numite scleroții


Control non-chimic

Stromatinia cepivora este efectiv imposibil de eliminat odată ce a fost introdusă, iar perioada lungă de supraviețuire face ca rotația culturilor să fie nepractică. Prin urmare, este extrem de important să se evite introducerea în locuri curățate anterior. Se transportă în sol contaminat, de exemplu pe unelte sau pe încălțăminte noroioasă. Aveți grijă deosebită în zonele în care contaminarea încrucișată poate apărea cu ușurință, de exemplu pe terenuri.


Deoarece boala poate rămâne în sol mulți ani, nu creșteți ceapă – sau praz și usturoi – în același sol. Deoarece poate rămâne atât de mult timp, asolamentul standard de 4 ani nu va fi eficient în prevenirea atacurilor viitoare.


Asigurați-vă că cumpărați numai seturi de ceapă tratată termic, care sunt vândute special pentru plantare; nu plantați ceapă sau eșalotă dintr-un supermarket sau un magazin alimentar.


Cultivarea plantelor în containere poate fi o soluție mai bună acolo unde se știe că putregaiul alb al cepei există în sol.


Plantele afectate trebuie distruse și nu adăugate în grămada de compost, deoarece acest lucru nu va face decât să răspândească boala.


Fungicide

Nu există controale chimice pentru această boală.

Mai multe, urmariti in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii