Cum se inmultesc gladiolele ?

 Gladiolele sunt flori  populare, dar fac și un plus frumos în aproape orice grădină. Forma lor unică oferă un contrast liniar superb cu multe flori diferite, iar opțiunile lor de dimensiuni variate le fac ideale pentru plantare atât în ​​pământ, cât și în diferite vase adanci. 


Gladiolele se înmulțesc prin diviziunea bulbilor. Unele soiuri se împart și se multiplică mai bine în anumite condiții de creștere decât altele. Este evident că în grădina dumneavoastră soiurile galben-alb se propagă cu mai mult succes decât celelalte culori. Un corm sau bulb mare va produce undea de la 30 la 100 de cormlet în doar un an! Aceasta înseamnă că vă puteți umple grădina cu gladiole superbe înflorite destul de ușor. 


Așadar, când săpați gladiolele, lăsați cormii într-un loc uscat, bine aerisit, dar ferit de îngheț (într-un garaj sau magazie de scule, de exemplu) timp de 2 sau 3 săptămâni, până când frunzișul se usucă. Atunci va fi posibil să le curățați fără prea mult efort. Îndepărtați frunzele și rădăcinile uscate, care apoi se vor desprinde ușor. Acum, îndepărtați și compostați cormul vechi, ofilit... și, făcând acest lucru, veți descoperi că cei doi bulbi se vor separa automat. Atât de simplu!Acum trebuie doar să le depozitezi într-un loc sigur până în primăvară.


Când vei planta cormeli în primăvara viitoare, însă, nu vei avea flori imediat. Mai degrabă, va trebui să le lăsați să crească mai mari înainte de a vedea înflorirea: cel mai probabil timp de 2 sau 3 ani. Așadar, transplantați-le în grădină primăvara, poate într-un loc discret, deoarece tot ce vor arăta va fi frunziș asemănător iarbă și aduceți-le din nou în toamna viitoare.


Cormelii vor fi apoi mult mai mari, arătând mult ca o versiune în miniatură a cormilor maturi, dar sunt încă prea mici pentru a înflori. În mod normal, este nevoie de cel puțin încă un an de creștere în pământ înainte ca bulbii să fie gata să înflorească. Așadar, depozitați-le din nou peste iarnă, plantați-le primăvara și toamna următoare, dezgropați-le din nou. Poate că vor fi suficient de mari pentru a înflori anul următor!

Mai multe, urmariti in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii