De ce conopida nu formeaza capatana ?

 Conopida a devenit rapid una dintre cele mai îndrăgite legume datorită versatilității și gustului delicios. Din păcate, conopida poate fi dificil să crească cu succes în grădina dvs. și să producă capete mari atunci când este recoltată, dacă există vreunul dintre ele.


Conopida nu formează capete din cauza stresului asupra plantei sale. Sursele obișnuite de stres la conopidă includ deficiențele de nutrienți, fluctuațiile de temperatură, presiunea insectelor și distanța redusă dintre plante, precum și lipsa apei.


Cultivarea conopidei durează aproximativ patru luni de la însămânțarea semințelor până la momentul recoltării, în funcție de soiul ales pentru cultivare. Ar trebui să vă așteptați la recoltare între 65-100 de zile de la însămânțarea inițială; în cazul transplanturilor, acest lucru ar trebui să apară la 45-85 de zile după data plantării.


Conopida poate fi o legumă extrem de dificilă de cultivat datorită naturii sale temperamentale; chiar și factorii de stres minori pot duce la o conopida slab dezvoltata.

Plantele de conopidă sunt hrănitoare grele, adăugând nutrienți foarte necesari din mediul lor de sol. Totuși, dacă este plantată într-un sol lipsit de vitamine și minerale esențiale, atunci conopida nu va avea suficientă hrană disponibilă!


Fluctuații ale temperaturii



Deși conopida aparține familiei brassica, nu prefera temperaturi scăzute, spre deosebire de altele. Fluctuațiile de temperatură care variază drastic pot stresa plantele de conopidă și le pot împiedica să facă cap.


 În punctele de tranziție între primăvară și vară sau vară și toamnă, zilele pot deveni calde, în timp ce nopțile devin brusc răcoroase - acest lucru provoacă tensiune asupra corpului lor, care în cele din urmă împiedică formarea capului.


Plantele sunt prea apropiate unele de altele

Plantele de conopidă grupate sunt o modalitate sigură de a le stresa! Fără spațiu să se răspândească și să se dezvolte în capete mari de conopidă, dezvoltarea lor devine piperizată și în cele din urmă nu produce decât frustrare și eșec.


Apa nu este suficienta

Conopida necesită un sol care să rămână constant umed la aproximativ 6 cm adâncime pentru o sănătate adecvată; altfel s-ar putea usca rapid și poate provoca boli în plantele sale. Pentru a oferi conopidei cele mai bune șanse de succes și pentru a asigura condiții optime de creștere, mențineți întotdeauna un nivel suficient de apă în mediul său.


Presiunea insectelor

Gândacii , purici și viermii de varză sunt insecte care împiedică de obicei finalizarea cu succes a capatanii de conopida. Utilizati un fungicid.

Mai multe, urmariti in videoclipul meu de mai jos :

Comentarii