Varza nu-si formeaza capatana - cauze

 Nimic nu-l face pe un grădinar să simtă că știe ce fac la fel de mult ca niște capete frumoase și plinuțe de varză, amplasate în centrul unor plante de varză vibrante, luxuriante și cu frunze uriașe. Din păcate, varza nu reușește uneori să ajungă la cap, iar ca acele bulgări perfecte de frunze să crească strâns legate și pregătite pentru bucătărie poate necesita o oarecare finețe. 


După ce ai grijă de varză săptămâni întregi, e frustrant când nu fac cap. Există mai multe motive posibile și, uneori, se combină simultan. De exemplu, varza dumneavoastră ar putea suferi de azot scăzut și apă inadecvată.


Varza este o plantă de sezon rece și nu se descurcă la fel de bine în căldura verii. Majoritatea grădinarilor au cele mai bune rezultate cu o plantare de primăvară timpurie pentru o recoltă de vară devreme sau o plantare la mijlocul verii pentru o recoltă de toamnă. Locațiile cu veri mai temperate, mai scurte și nopți răcoroase pot fi potrivite pentru cultivarea verzei de vară, cu grijă.


Pregătirea verzei pentru succes presupune plantarea la momentele potrivite, alegerea soiurilor potrivite climatului local, găsirea unui loc însorit, asigurarea unui sol bine drenat, modificat cu gunoi de grajd sau compost îmbătrânit și mulcirea. Adăugați un aport de azot la mijlocul sezonului și sunteți pe drumul spre capete de varză crocante, ferme și delicioase.  


Atunci când alegeți soiuri, selectați varza timpurie și mijlocul sezonului pentru plantarea de primăvară și soiurile de sfârșit de sezon sau de depozitare pentru cultura de toamnă pe care o veți planta la sfârșitul verii. Varza timpurie până la maturitate va fi gata de recoltare înainte de sosirea căldurii verii. Soiurile de depozitare de toamnă plantate vara (poate cu umbră după-amiaza) vor fi gata exact la timp pentru vreme rece și depozitare de iarnă. 


Dăunătorii precum omizile, căprioarele sau alte insecte pot deteriora punctul central de creștere al unei plante de varză, determinând ca planta să crească mare, să facă frunze verzi mari și să nu producă niciodată un cap. 


Varza iubește azotul. Ca nutrient pentru plante, azotul este responsabil pentru a ajuta la creșterea verde, cu frunze, vegetativă. S-ar putea să fiți familiarizați cu problema excesului de azot în roșii, care provoacă plante uriașe, dar puține fructe întinse. Ei bine, la fel se poate întâmpla și cu varza. Deși ne dorim plante mari de varză, cu multe frunze, poate fi prea mult lucru bun. 


Prea puțin azot disponibil va cauza încetinirea creșterii și, eventual, frunzele îngălbenite, la fel ca în cazul altor legume de grădină. Adaugați . compost sau gunoi de grajd învechit la plantare.

Apa este un loc în care puțină pregătire va ajuta la problemele de sfârșit de sezon. Prea puțină apă și sol uscat vor provoca o creștere lentă și capete întârziate, mici sau deloc. Are sens – au nevoie de apă pentru a crește ca orice plantă. 


Cu toate acestea, prea multă apă poate cauza probleme cu putregaiul rădăcinilor și despicarea capetelor, chiar și atunci când sunt mici. La fel cum umiditatea inconsecventă a solului poate provoca crăparea unei roșii, se poate întâmpla și cu varza. 

Mai multe, in videoclipul meu de mai jos :


Comentarii