Zacusca si alte muraturi - se merita sa mai faci? Nu mai bine faci sport?

 De ce sa cumperi patrunjel si sa-l pui la borcan peste iarna ? Patrunjel proaspat exista in toate supermarketurile si aproape in orice magazin. Sa nu mai vorbim de patrunjel uscat care se gaseste la orice magazin de la colt de bloc. E aberant, nu ?

Dar cand ai patrunjel organic in gradina, care este net superior patrunjelului din orice supermarket, il conservi la borcan. Asa , se merita.

La fel si cu jumarile de porc. De ce sa cumperi grasime din market sa le prepari , cand gasesti jumari gata facute . Exista jumari foarte bune in comert si care au gust mult mai bun decat cele de casa. Dar cand ai un in curte un porc crescut sanatos , organic bineinteles ca acele jumari vor fi net superioare a oricarui tip de jumari gasite in magazine. Asa se merita .

De ce sa cumperi sa asamblezi o prajitura acasa daca tu nu ai nici lapte ,nici nuci, nici oua bio ? Pentru 5 lei diferenta, merita sa-fi faci bucataria dezastru si sa speli o gramada de vase?

De ce sa faci zacusca cu ingrediente pline de chimicale cumparate din piete sau marketuri ? Gasesti zacusta peste tot , ieftina ,  scumpa , in orice magazin, chiar si zacusca bio la orice producator local.

Dar daca ai macar o parte din ingredinete din gradina (mai multe, nu doar patrunjel), ingrediente organice, crescute cu dragoste, se merita sa faci zacusca. Acea zacusca are un gust diferit si iti ofera nutrienti pe care orice zacusca cumparata nu ti-l va oferi. Daca nu ai legume in gradina, nu faci zacusca,   mai bine cumperi , macar acele legume din zacusca cumparata contin mai putine chimicale decat cele din market, crescute special pentru aspect comercial frumos. E doar pierdere de timp.

Eu am cumparat doar niste varza in acest an, am avut putina ca mi-a mancat-o limacsii. Varza murata e altceva, doar daca stai la casa. Daca stai la bloc, nu pui varza murata, nu se merita mirosul, o cumperi, se gaseste peste tot.

Iesi mai ieftin? Nu cred. Daca pui totul la cost, inclusiv motorina pentru transport, gazul folosit, apa consumata, timpul...nu, nu iesi mai ieftin. Daca crezi ca e mai ieftin , eu iti spun sa dai o fuga la un magazin Mere si vei gasi muraturi si zacusca foarte ieftina si mult mai sanatoasa. De ce? Pentru ca legumele care ajung in conserve sunt mai putin stropite decat cele care ajung sa le pipai sau sa le vezi. 

Crezi ca muraturile tale din legume cumparate sunt mai bune? Te inseli. Au acelasi gust , caci se folosesc aceleasi ingrediente. Doar daca tu vrei sa pui radacina de ignama salbatica in loc de hrean, da, vor avea un gust deosebit. Daca daca crezi ca sunt mai bune ca asa ti-a zis tie cineva ... te-a mintit sau a facut-o ca sa te pupe in f... si tu chiar ai crezut. Nu are cum sa aiba un gust mai bun. Doar cele de casa. da, cele de casa au un gust deosebit de bun si o dulceata aparte pe care unii nu o detecteaza. Doar cei care manaca legume organice tot timpul, vor recunoste o zacusca facuta din legume din gradina. Cei care manaca monoglutamat de sodiu in mod constant, din diferite preparate sau restaurante nu pot face diferenta.

Doar ca vrea barbatul tau sa aiba nevasta gospodina ? Pai nu se impaca nici varza , nici capra. O gospodina are macar rosiile ei organice. Daca vrea sa fii gospodina cu patrunjel plin de chimicale, explica-i inutilitatea, ca e cam greu de cap. Explica-i ca o gospodina adevarata culege, nu cumpara. Cumpara doar doamnele. Caci doamnele nu au solar si sera,  ca nu mai incap de piscina, garaje, masini si sala de fitness.

Nu mai bine te duci la sala in timpul acela si faci posterior si abdomen frumos 😏? Ca e plina lumea de gospodine in ziua de astazi. Dar ei nu mai vor gospodine, nu vedeti ca e plin de gospodine singure sau inselate,ca  e plin de femei care isi cara singure sacosele grele, ei vor femei suple, cu abdomen cu muschi, cu brate tonifiate, imbracate feminin in rochii, vor femei sub 60 de kilograme, zambarete , relaxate care sa nu-i critice sau sa-i controleze. Genul acesta de femeie a ajuns sa fie o raritate in ziua de astazi, nu gospodinele( vorbim de femei mature, cu copii si nu de adolescente).

Nu, nu te duce la unghii. Te duci la sala. Doar barbatilor urati si plini de defecte le plac unghiile care ies din tipare.Si cui ii trebuie un barbat urat ? Chiar daca e plin de bani. Chiar daca ai inima puternica si rezisti oricarui soc. La fel si intrebarea retorica, cui ii trebuie si de ce sa conservi legume pline de insecticide, pesticide, fungicide, stimulatori de crestere, stimulatori de coacere, erbicide, nitriti si nitrati?

Si te duci la sala, nici la sprancene, la buze, la salon sau la gene. Te duci si faci conditie fizica ca iti dau un aer aparte. Iti da siguranta si putere. Daca se supara ca n-ai pus muraturi macar stii in gandul tau ca i-ai putea scapa vreuna. Si nu te enervezi sau superi si te face sa fii relaxata. Si nu te mai acuza ca suferi de ceva. Si in plus , aspectul natural e la mare cautare astazi. Barbatii se topesc efectiv, cand te vad fara gene, sprancene , unghii dar ai un mers drept, o talie de 60 si o tinuta eleganta. Dar bine , sa nu exageram,  trebuie sa fii si frumoasa din nastere 😊. Sau macar sa ai vreo particularitate aparte. Pistrui, gropite , ochi mari sau parul cret, cum il am eu.

Asa ca exista doar doua variante cand vine vorba de conservare.

 1. Conservi doar ceva din munca ta din gradina, altfel nu se merita. Nici financiar, nici moral. 

2. Te duci la sala sau faci o plimbare de 5km in padure ca sa-ti treaca ideele de conservare a legumelor din market. Daca se supara barbatul ca n-ai pus muraturi, iti alegi altul, macar arati bine.

Atentie , am spus iti alegi altul, nu cauti altul. Ca o femeie nu ar trebui sa caute niciodata. Doar sa aleaga. Daca trebuie sa cauti, ai o problema. Ori nu mergi la sala, ori nu esti gospodina 😂Sau s-ar putea sa ai amandoua probleme.

Comentarii