Ideea din spatele sterilizării solului este eliminarea oricăror dăunători, boli și buruieni transmise de sol pe care le poate conține, pentru a oferi tot ceea ce este plantat în acel sol - răsaduri, în special - cea mai bună șansă de a supraviețui și de a prospera.
Sterilizarea solului este,in general, recomandată pentru ghiveci sau reîmpoștarea plantelor de orice vârstă, deoarece procesul le poate face vulnerabile la unii dintre dăunători, agenți patogeni sau buruieni care trăiesc în sol.
În primul rând, majoritatea noilor soluri gata amestecate pentru ghiveci și amestecuri de ghivece fără sol disponibile în magazine au fost deja tratate cu căldură, substanțe chimice sau abur și sunt considerate suficient de sterile. Dacă utilizați noul pământ direct din pungă, nu este nevoie să îl sterilizați a doua oară.
Dar, indiferent de cum și unde a fost sterilizat solul, acesta nu rămâne așa mult timp : cu excepția cazului în care lucrați într-un laborator complet steril, de îndată ce solul intră în contact cu mâinile, uneltele sau o oală, devine contaminat. Chiat si vantul aduce imediat bacterii noi.
Sterilizarea si dezinfectarea solului nu garanteaza deloc ca veti fi ferit de boli in gradina sau sere.
Există riscuri legate de supragătirea solului, inclusiv cauzarea de deteriorare a plantelor cunoscută sub numele de „ fitotoxicitate ”, care poate suprima germinația și poate ucide puieții tineri. De asemenea, că „solul este viu, plin de microorganisme benefice”, iar metodele de sterilizare la domiciliu tind să scape de părțile utile ale solului împreună cu cele care pot fi dăunătoare plantelor.
În plus, dacă solul nu are suficientă umiditate atunci când începeți procesul de sterilizare, poate duce la modificări chimice care îl fac hidrofug și, prin urmare, incapabil să susțină viața plantelor.
Solul suficient de steril este într-adevăr necesar doar pentru pornirea semințelor pentru rasaduri.
Dezinfectia solului este total inutila , atâta timp cât plantele în care au crescut cândva erau sănătoase.
Comentarii
Trimiteți un comentariu