Gradinarit fara sapa - perceptii si mituri . De ce nu este bine sa folosim ierbicide si dezinfectante

 



Mulți grădinari cred că trebuie să sapi pentru a îmbunătăți fertilitatea solului . Acest lucru este fals, iar săpatul eliberează de fapt azot din sol, care de fapt poate deteriora solul.


Solul este cel mai prețios lucru din grădina ta, dar de ani de zile a fost maltratat. Saparea, ni se spune, va elimina buruienile, va reduce „compactarea” prin adăugarea de aer sau îmbunătățirea drenajului și va crește fertilitatea solului. Cercetările arată acum că inversul este de fapt adevărat. Fermierii din întreaga lume se îndreaptă, și chiar mai mulți își abandonează plugurile pentru a trece la practici mai eficiente.


Cele 200 g de sol pe care le poți ține cu ușurință în mâini conțin 100 de miliarde de bacterii, 5.000 de insecte, arahnide, viermi, moluște și minuscule filamente fungice care s-ar întinde pe 100 km dacă sunt așezate cap la cap. Acest sistem de viață interconectat incredibil de complex este ceea ce face solul sănătos și va hrăni și proteja orice plantă care își pune rădăcini în el.


Solul sănătos are, de asemenea, o structură spongioasă care se sfărâmă și poate fi presată înapoi împreună cu ușurință. Aerul și apa curg liber prin vasta rețea de tuneluri microscopice a solului, susținând tot ceea ce trăiește în el. Cu toate acestea, această arhitectură este lăsată în ruine după lucrul cu pică.


Fiecare felie cu o pipă taie nenumărate fire fungice, prin care plantele primesc nutrienți și apă, prăbușește numeroasele tuneluri făcute de râme și dezgroapă microbii adormiți care digeră plantele, stimulându-i să se hrănească și apoi să elibereze în aer penajele de gaze cu efect de seră. Solul care a fost săpat devine de fapt mai dens, comprimat și fără aer („compact”).


Solul găzduiește milioane de organisme care își mențin sănătatea. Două treimi dintre creaturile lumii trăiesc în subteran, de la viermi și păduchi din vârf până la creaturi invizibil de mici în adâncul adânc. Întoarcerea solului (sau, mai rău, stropirea acestuia cu un erbicid) îi perturbă și adesea îi ucide. Miceliul – super-rețeaua fungică care există sub pământ și ajută plantele, inclusiv copacii, să crească și să comunice între ele – este, de asemenea, deteriorată prin săparea solului. 

Comentarii