Spanacul este o legumă delicioasă și hrănitoare care poate fi cultivată într-o grădină de legume sau în recipiente. Cu toate acestea, spanacul este puțin sensibil și poate fi ușor afectat de dăunători și boli. O modalitate de a preveni acest lucru este prin plantarea însoțitoare, în care creșteți anumite plante alături de spanac pentru a-și îmbunătăți creșterea și sănătatea.
Spanacul este o cultură de sezon rece care preferă solul bine drenat și multă umiditate. De asemenea, este susceptibil la anumiți dăunători și boli, inclusiv gândaci , purici, acarieni și muște , melci, limacsi. Pentru a preveni ca acești dăunători să vă atace spanacul, plantarea însoțitoare poate ajuta prin:
Distragerea atenției dăunătorilor cu alte plante
Atragerea de insecte benefice care pot ajuta la controlul dăunătorilor
Fixarea azotului în sol poate îmbunătăți creșterea spanacului
Prevenirea bolilor prin plantarea cu plante rezistente la boli
Usturoi
Usturoiul este un allium puternic care poate fi folosit pentru a respinge dăunătorii datorită aromei sale puternice și înțepătoare. Va ajuta la descurajarea dăunătorilor precum gândacii, afidele și chiar limacșii.
Ridiche
Ridichea este o legumă care crește ușor lângă spanac. Nu va concura pentru nutrienți cu legumele cu frunze și va fi în schimb o cultură-capcană pentru gândacii ,purici și insecte care mananca frunzele. Aveți grijă să culegeți ridichia la timp pentru a nu lăsa daunatorii să o afecteze.
Leguminoase
Leguminoasele includ fasolea, mazărea . Aceste plante sunt fixatoare de azot, așa că oferă plantei tale de spanac mai mult azot disponibil din care să-l extragă în sol. Azotul este un macronutrient important în creșterea frunzelor, așa că dacă aveți o plantă de mazăre sau fasole lângă spanac, vă poate crește randamentul. Poate fi necesar să aveți un spalier de care să se agațe mazărea sau fasolea.
Morcovi
Morcovii sunt o plantă însoțitoare bună pentru spanacul, deoarece au cerințe similare de creștere, cum ar fi pământ bine drenat și udare regulată. Morcovii au, de asemenea, o rădăcină pivotantă care poate ajuta la îmbunătățirea structurii solului și la prevenirea compactării solului. Cu toate acestea, este important de reținut că musca rugina morcovului poate ataca și spanacul.
Nu toate plantele sunt confortabile una cu cealaltă, așa că este important să știți ce să evitați când. Iată ce să nu plantezi cu spanac:
Cartofi: cartofii nu sunt o alegere bună ca plantă însoțitoare pentru spanac, deoarece vor concura pentru nutrienți. Acest lucru poate duce la o creștere mult mai mare, înfometând cealaltă plantă. Optează pentru alte legume, precum ardeii sau vinetele, care oferă alte beneficii spanacului tău fără concurența nutrienților.
Mărar: mararul este o plantă cu miros puternic care poate fi benefică în descurajarea dăunătorilor de la planta ta când este tânără, deși pe măsură ce crește, poate concura cu plantele din apropiere, împiedicând creșterea acestora.
Fenicul: feniculul este o plantă alelopată, ceea ce înseamnă că feniculul va emite în sol un compus care împiedică alte plante să crească în apropierea acestuia. Acesta este motivul pentru a o evita ca opțiune pentru o plantă însoțitoare de spanac.
Floarea-soarelui: acestea sunt mai multe plante alelopatice care vor inhiba creșterea altor plante din apropiere pentru a câștiga toți nutrienții. Nu numai că spanacul nu va crește din cauza lipsei de nutrienți, dar și floarea soarelui înaltă îl va umbri.
Comentarii
Trimiteți un comentariu